На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Огляд небанківського фінансового сектору, листопад 2023 року

Версия для печати Версия для печати
29.11.2023 

Обсяги активів надавачів небанківських фінансових послуг у ІІІ кварталі збільшились на 11.9% у річному вимірі. Активи зростали в усіх сегментах цього ринку, попри скорочення кількості небанківських фінустанов (на 53 установи за квартал). Про це йдеться у Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

Упродовж III кварталу ризикові страховики збільшили активи порівняно з попереднім кварталом на 3%, страховики життя – на 4%. У ризикових страховиків найшвидше зростали обсяги державних цінних паперів, у страховиків життя – банківські депозити.

Обидва сегменти страхового ринку відчутно наростили валові страхові премії: ризикові страховики – на 14% порівняно з попереднім кварталом та на 18% – порівняно з ІІІ кварталом 2022 року; страховики життя – на 16% за квартал (вперше з початку року) та на 7% у річному вимірі. Найстрімкіше зростали у III кварталі премії з ОСЦПВ.

Ризикові страховики за січень – вересень були операційно прибутковими та отримали 1.8 млрд грн прибутку, досягнувши рентабельності капіталу 9%. Попри збиткову операційну діяльність, інвестиційні доходи забезпечили рекордний прибуток страховиків життя на рівні 0.7 млрд грн та рентабельність капіталу – 25%.

Станом на 1 жовтня 2023 року 13 страховиків порушували хоча б один із нормативів (платоспроможності, достатності капіталу, якості активів, ризиковості операцій). Частка порушників нормативів в активах становила 7%.

Перспективи та ризики

З січня 2024 року набирає чинності нове законодавство для надавачів небанківських фінансових послуг, що посилює вимоги до якості корпоративного управління, управління ризиками, платоспроможності та ринкової поведінки стосовно споживачів послуг. Компаніям доведеться пристосувати свою діяльність до нових вимог.

«Певний виклик для страховиків – нові вимоги до капіталу та розрахунку прийнятних активів, які запроваджуються із початку 2024 року, – зауважила перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова. – Оновлені вимоги враховують уроки минулого та норми євродиректив. У фокусі – відображення активів за справедливою реалістичною вартістю, що сприятиме покращенню якості та ліквідності активів страховиків, дисципліні при виконанні ними зобов’язань».

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/aktivi-nebankivskih-finustanov-zrosli-popri-skorochennya-yih-kilkosti--oglyad-nebankivskogo-finansovogo-sektoru-za-iii-kvartal

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес