На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Найстрімкіше зростання в III кв. продемонстрували премії з ОСЦПВ — НБУ

Версия для печати Версия для печати
29.11.2023 

Автомобільні види страхування (КАСКО, ОСЦПВ, "Зелена картка") продовжують домінувати в структурі премій і є рушіями відновлення ринку, водночас найстрімкіше зростання в липні-вересні 2023 року продемонстрували премії з ОСЦПВ – на 17% до попереднього кварталу і 20% рік до року.

Про це повідомляється в оприлюдненому на сайті НБУ "Огляді небанківського фінансового сектору. Листопад 2023".

Також наголошується, що премії з немоторних видів страхування також зростали в середньому на 13% до попереднього кварталу і на 20% до року. При цьому регулятор зазначає, що найболючішим було зростання премій з медичного страхування на 5% до кварталу і на 14% до року.

У третьому кварталі резерви збитків за добровільними видами страхування зросли на 5% уперше після стійкого зменшення в попередні чотири квартали "мінус" 11%.

Ануалізований коефіцієнт покриття премій резервами збитків знизився до 91%. Коефіцієнт збитковості добровільного страхування в третьому кварталі зменшився на 1% до 36%, для обов'язкових видів страхування коефіцієнт збитковості залишився 49%, загальний коефіцієнт збитковості ризикового страхування незначно зменшився до 41%.

НБУ зазначає, що аквізиційні та адміністративні витрати ризикових страховиків у третьому кварталі зростали повільніше за зароблені премії. Комбінований коефіцієнт зменшився на 1 в.п. до 92%.

За третій квартал обсяг страхових премій, що сплачуються перестраховикам, дещо зріс, проте це збільшення було повільнішим за зростання валових премій, тож коефіцієнт утримання продовжував збільшуватися.

За даними НБУ протягом третього кварталу ризикові страховики збільшили обсяг активів на 3% порівняно з кінцем попереднього кварталу, страховики життя – на 4%. У ризикових страховиків найшвидше зростали обсяги державних цінних паперів, у страховиків життя – банківські депозити.

Обидва сегменти страхового ринку відчутно наростили премії порівняно, як з попереднім кварталом цього року, так і третім кварталом 2022 року. У ризикових страховиків валові премії збільшилися на 14% до кварталу і на 18% до року. При цьому за квартал премії від домогосподарств і корпорацій зросли однаковими темпами. У страховиків життя вперше з початку 2023 року, валові премії зросли на 16% до кварталу і на 7% до року.

Страхові виплати також збільшувалися: у ризикових страховиків на 6% до попереднього кварталу, у страховиків життя – на 9%. Рівень виплат сегмента ризикового страхування залишився незмінним, сегмент страхування життя – незначно зріс.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес