На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

40% страхових компаній не відповідає новим вимогам НБУ

Версия для печати Версия для печати
22.12.2023 

Близько 40% страхових компаній не відповідає новим вимогам до платоспроможності, які запроваджуються у 2024 році, критичний рівень невідповідності має 21 страховик.

Про це перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова повідомила на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

"Близько 40% страхового ринку на сьогоднішній день не відповідає новим регуляторним вимогам, з яких 21 компанія має критичний рівень невідповідності новим вимогам до платоспроможності", — розповіла заступниця голови НБУ.

Рожкова уточнила, що цього та наступного тижня на засіданнях правління НБУ планують затвердити всі нормативно-правові акти в рамках нового закону "Про страхування".

За її словами, компаніям дадуть пів року на приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог. Якщо вони не зможуть привести обсяг капіталу прийнятних активів до нормативного рівня, то мають надати план такого збільшення.

"Ми працюватимемо так, як раніше працювали з банківським сектором. Якщо цей план буде виконуватися, то ми не застосовуватимемо жорстких заходів впливу, проте при цьому ми як регулятор зробимо оцінку цього плану на предмет його реалістичності", — пояснила заступниця голови НБУ.

За її словами, це необхідно, оскільки проведена оцінка активів страхового сектора показала, що низка страховиків для виконання нормативів платоспроможності використовує активи, які не повною мірою можуть відповідати навіть старим вимогам. Наприклад, йдеться про земельні ділянки, нерухомість, ОВДП, за якими за відомого ринкового котирування страхові компанії у своїх балансах відображають активи з дисконтом 7%.

Рожкова також уточнила, що у власників та менеджменту компаній, які можуть не виконати нових вимог до структури власності та якості активів, є можливість на підставі нового закону та розробленого НБУ положення добровільно залишити ринок.

Нагадаємо, Національний банк України анулював ліцензії дев'ятьом надавачам небанківських фінансових послуг, три небанківські фінансові установи виключив з Державного реєстру фінансових установ, ще дві – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Источник:  Фінансовий клуб
URL новости:  https://finclub.net/ua/news/40protsent-strakhovykh-kompanii-ne-vidpovidaie-novym-vymoham.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес