На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Об'?днання страховиків звернулись до органів влади щодо недопущення оподаткування ПДВ комісійної винагороди страхових агентів

Версия для печати Версия для печати
09.01.2024 

Асоціація "Страховий бізнес" та Ліга страхових організацій України звернулись до Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державної регуляторної служби України, Національного банку України із проханням не погіршувати податкові умови ведення страхового бізнесу та не порушувати вимоги Директиви ЄС.

Мова у листі йдеться про проєкт Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні", розроблений Міністерством фінансів та опублікований 15.12.2023 року.

Головною новелою проєкту є те, що Мінфін запропонував обкладати комісійну винагороду страхових агентів ПДВ. При цьому комісія страхових брокерів не обкладатиметься цим податком, тому що діяльність агентів та брокерів є страховим посередництвом.

Представники страхового ринку зауважують, що такий підхід протирічить самі економічній сутності податку на додану вартість: "Страховики, як і інші фінансові установи, на відміну від виробничих та інших підприємств, займаються перерозподілом коштів, отриманих від клієнтів. Виходячи із цього, вони не створюють доданої вартості, і тому страхова діяльність не обкладається ПДВ. Такий підхід діє не в тільки в Україні (відповідну норму мстить чинний Податковий кодекс), а також в країнах ЄС.

Всі повинні розуміти та пам'ятати, що винагорода страхових агентів – це частина страхових платежів, яка виплачується із цих платежів, тому вона також не може бути об'єктом для оподаткування ПДВ. Це – позиція в державі була непохитна десятки років, тому що вона повністю відповідає економічній сутності операцій фінансових послуг.

Таким чином, отримана страховим агентом комісійна винагорода за рахунок страхового платежу за надання послуг зі страхування, не повинна включатися до об'єкта оподаткування ПДВ".

"Україна рухається до ЄС, тому ми маємо звіряти всі податкові новації як із здоровим економічним глуздом, так і з принципами та нормами, що діють в Євросоюзі", — зауважив генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський. – "Спроби обкладання комісійну винагороду страхових агентів ПДВ прямо протирічать Директиві Ради ЄС №2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року "Про спільну систему податку на додану вартість". Стаття 135 "Звільнення від оподаткування інших видів діяльності" прямо встановлює, що "держави-члени повинні звільняти від оподаткування … операції страхування та перестрахування, включаючи пов'язані з ними послуги, які надають страхові брокери та страхові агенти", — пояснює він.

З метою визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акту, у тому числі здійснення розрахунку очікуваних витрат та вигод суб'єктів господарювання, громадян та держави, об'єднаннями був зроблений аналіз показників діяльності страховиків України за 9 місяців 2023 року, оприлюднених Національним банком України, та проведено репрезентативне опитування учасників ринку.

"Міністерство фінансів, на жаль, не надало аналіз регуляторного впливу, витрат держави та бізнесу до проєкту закону, тому ми скористались правом громадськості провести власні аналітику та розрахунки", — говорить Вячеслав Черняховський.

За результатами аналізу, реальний економічний ефект від запропонованого нововведення в частині оподаткування ПДВ суми агентської винагороди буде вкрай незначним або навіть від'ємним.

При цьому зростуть витрати бізнесу. "Необхідність впровадження податкового обліку з ПДВ, ведення податкових накладних, нові форми звітності тощо, потребуватиме прийняття на роботу мінімум одного додаткового бухгалтера у кожну страхову компанію. Це призведе до додаткових витрат у розмірі 40-50 тис. грн. для кожного страховика щомісячно, що дасть більше ніж 4,5 млн. витрат на всіх страховиків за місяць або 54 млн. грн. за рік", — говорять експерти ринку.

Збільшення витрат страховиків (собівартості) на суми ПДВ для виплати страховим агентам знизять на відповідну суму фінансовий результат до оподаткування страховиків, що призведе до зменшення на сотні мільйонів гривень обсягу податку на прибуток".

Також у держави виникнуть непрогнозовані додаткові витрати на адміністрування, контроль і моніторинг операцій з ПДВ у страховій діяльності, що доводить економічну недоцільність впровадження ПДВ для оподаткування агентської винагороди.

АСБ та ЛСОУ заявили, що з огляду на наведені аргументи і розрахунки, та з метою недопущення нерівних умов ведення та оподаткування бізнесу для різних видів страхових посередників, вважають за необхідне залишити чинну норму Податкового Кодексу щодо не обкладання ПДВ діяльності страхових посередників". Також об'єднання внесли ще деякі пропозиції та уточнення до проєкту Закону.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес