На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

ЛСОУ та АСБ привернули увагу до необхідності скасування подвійного оподаткування у страхуванні

Версия для печати Версия для печати
09.01.2024 

"Міністерство фінансів розробило проєкт Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні". Обидва наші об'єднання вже надали свої зауваження до нього.

В цілому, якщо держава взялась за питання оподаткування в страхуванні, то ми хотіли вже в котрий раз привернути увагу до довготривалої проблеми подвійного оподаткування в галузі", — говорить генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський.

З 2015 року лише для страховиків існує подвійна система оподаткування страхової діяльності, а саме, одночасне застосування базової ставки податку на прибуток страхової компаній в розмірі 18% та податку 3% від суми страхових платежів, нарахованих за договорами страхування. В той же час, банківські та інші небанківські фінансові установи, крім страховиків, сплачують тільки один податок на прибуток на загальних підставах (18%).

Згідно встановленої системи оподаткування доходів страховика 3% можна визначити як непрямий податок, тобто що не залежить від результатів фінансової діяльності страховика, а тому за класифікацією видів податків він є акцизом. Таким чином, наявність такого податку протирічить європейській практиці та Директиві Ради ЄС 2008/118/ЄС від 16.12.2008 року щодо загальних умов акцизного збору, якою визначений вичерпний перелік того, що включені до категорії підакцизних.

"Вважаємо вищезгадану подвійну систему оподаткування, особливо в умовах війни, недостатності власних обігових коштів, високої вартості кредитних ресурсів, відсутності інвестиційного капіталу, різкого падіння попиту на страхові послуги дискримінаційною і несправедливою податковою політикою та пропонуємо виключити з Податкового Кодексу відповідну норму" (пункт 136.2), – заявляють представники страхового ринку.

АСБ та ЛСОУ звернулась до Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державної регуляторної служби України, Національного банку України із листом з врахувати вказані в даному листі зауваження та пропозиції наших об'єднань при доопрацюванні проєкту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес