На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Цифрові трансформації в страхуванні: кращі практики та інновації на конференції АСБ

Версия для печати Версия для печати
26.03.2024 

22 березня Асоціація "Страховий бізнес" провела конференцію "Майбутнє приходить у страхування: практики запровадження нових цифрових технологій".

Традиційно, конференція яку АСБ поводить для своїх учасників та партнерів із ЛСОУ, мала прикладний характер, і була спрямована на те, щоб познайомити страхові компанії із практичними напрацюваннями та інструментами для модернізації і вдосконалення страхового бізнесу.

Багато уваги було приділено питанням взаємодії із клієнтами під час продажу страхових послуг, обслуговування, врегулювання страхових подій. Особливий акцент був зроблений на можливостях застосування штучного інтелекту.

Ігор Філіпенко, директор Департаменту розширеної аналітики, RBC Group, виступив із доповіддю "Як за допомогою штучного інтелекту зняти "порчу" з крос-продажів в страхуванні". На прикладі актуального кейсу про крос-продажі власникам полісів ОСЦПВ страхування КАСКО, він розповів як за допомогою ШІ обрати профіль клієнтів, яким варто пропонувати таке страхування, і як оцінити прогнозний обсяг продажів.

"Як автоматизація на базі штучного інтелекту допомагає у страховому асистансі та

врегулюванні", – така була тема доповіді Сергія Кравцова, співзасновника та CEO AI-комунікаційної платформи Kwizbot та IT компанії Evergreen. Він зауважив, що головними ідеями автоматизації процесу обслуговування на фінансовому ринку є ШІI– асістанс, голосовий контакт-центр із ШІ, ШІ персоналізація в процесі обслуговування клієнтів та огляд/встановлення збитків у випадку настання страхової події. Також він розповів про те, які типові проблеми в комунікації з клієнтами може вирішити такий ШІ-"копілот" і які показники ефективності від його запровадження може отримати страхова компанія.

Команда проєкту Mark, що вже не перший раз виступає на конференції Асоціації, розвила ШІ тему із доповіддю "Підвищення ефективності та швидкості роботи контакт-центрів для ДМС шляхом впровадження системи штучного інтелекту". Система Mark Symptom Checker вміє дуже точно і в короткий термін визначити попередній діагноз та необхідний вид кваліфікованої допомоги, автоматизуючи процеси звернення, первинного опитування, визначення медичного стану, а також запису клієнтів за ДМС на медичні послуги та аналізи.

Микола Козлов, Радник гендиректора МТСБУ, розповів про цифрові сервіси та інновації Бюро, звернувши увагу, що зараз діджиталізація об'єднання проходить по трьох напрямках: кібер безпека, розвиток зовнішній сервісів для страхових компаній та страхувальників, модернізація внутрішніх бізнес-процесів МТСБУ. ВІн продемонстрував нові дашборди, які замінили звичний "світлофор".

Окрема секція була присвячена питанням удосконалення управління, автоматизації бізнес-процесів та документообігу, виконання вимог НБУ в частині інформаційних технологій.

Тетяна Попова, менеджер з розвитку бізнесу, ІНТЕКРЕСІ БЕЙЗ, презентувала технологічне рішення Scriptum, що дозволяє автоматизувати робочі процеси та документацію завдяки гнучкій архітектурі рішень та готовим вбудованим модулям, які можна легко інтегрувати з будь-якими CRM–, ERP–, BPM– та іншими системами автоматизації.

Команда компанії "Inrisk" впевнено заявила, що цифрова трансформація страхового бізнесу в Україні, про яку йдеться мова в їх доповіді, перетворилась із тренда на стратегічний імператив.Технологічні інструменти, що пропонує компанія, забезпечують цифровізацію ключових бізнес процесів для створення нового рівня операційної ефективності. Зокрема, одним із продуктів є Інтернет-віджет для інтеграції із сайтом, що дозволяє, наприклад, швидко розрахувати ціну та оформити електронний поліс, а також пакетного накладання електронно-цифрового підпис на такі договори.

До кріптовлют традиційні фінансові бізнеси завжди ставились трохи контроверсійно. Проте Олексій Турівной, співзасновник чешської компанії Crypto Insurance Broker, впевнений, що їх використання в страхуванні створює еру нових можливостей. Найбільш практичне застосування криптовалют вже зараз – це опція оплати ними страхових полісів. Враховуючи те, що по оцінках, 7 млн. українців володіє криптовалютами, це може бути перспективним рішенням для підвищення доступності страхового захисту, особливо в сегменті людей із високим рівнем купівельної спроможності.

Олександр Шойхеденко, директор з продукт-менеджменту, EUA Solutions, розкрив актуальну тему "Модернізація страхового обліку відповідно до умов оновленого законодавства. Варіант рішення проблеми с точки зору IT". Він звернув увагу на те, що зараз є передумови відокремлення обліку страхових операцій від бухгалтерського обліку: перехід на МСФЗ-17, нові вимоги НБУ до IT страховика, впровадження нового ЗУ "Про страхування" та вимоги до захисту прав споживачів. Він звернув увагу на складність автоматизації роботи страховиків з урахуванням цих факторів, і ознайомив учасників конференції з ERP-системою, яка має комплексно подолати виклики.

Розвив цю тему Ігор Любашенко, директор ТОВ "Українські страхові технології", із доповіддю "Інноваційна система для страхового менеджменту. Виконання вимог НБУ та розвиток на основі ком'юніті та відкритого коду". Як кроки до реалізації такого рішення від запропонував: створити об'єднання стейкхолдерів та робочу групу із представників різних компаній для розробки спільного підходу до проблеми та плану дій.

Сергій Денисенко, виконавчий директор, "Лабораторія комп'ютерної криміналістики", розповів про практичні аспекти виконання вимог щодо захисту інформації СК в інформаційних системах відповідно до Положення НБУ. Він розповів про весь цикл такої роботи: процес розробки необхідних документів, практику виконання вимог, порядок забезпечення заходів внутрішнього контролю, реагування на інцидент, а також про модель їх впровадження та навчання персоналу відповідним навичкам.

Валерія Бридун, директор Інституту фінансових рішень, звернула увагу, що проведення фінансового моніторингу клієнтів – одне з важливих завдань кожного страховика. Вона розповіла про модуль π-finance – інструмент для аналізу та детального вивчення клієнта та автоматизації фінансового моніторингу.

Вячеслав Черняховский (Vyacheslav Chernyakhovsky) Вячеслав Черняховський, генеральний директор асоціації "Страховий бізнес", прокоментував: "Учасники Асоціації "Страховий бізнес" та ЛСОУ добре розуміють, що зараз, в часи серйозної економічної кризи, що впливає на всі галузі, саме діджиталізація є ресурсом для скорочення витрат, оптимізації всіх бізнес-процесів та надання зручнішого та оперативнішого сервісу клієнтам та постраждалим. Я задоволений, що ми змогли зібрати на нашій черговій конференції висококласних експертів із досвідом у страхуванні, які поділились рішеннями, що корисні для діяльності будь-якої страхової компанії".

Источник:  Сторінка АСБ в Facebook
Гиперссылка:  https://www.facebook.com/insurancebiz.org/posts/pfbid033w3F6WYu4du9AMdNGPZsGyS5u8byp3Sr5zxnu1DB2qNdaXmHsyfMpyKFgBTzTUuRl

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес