На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Страховики України виступають за вирівнювання податкових умов ведення бізнесу

Версия для печати Версия для печати
03.04.2024 

Учасники страхового ринку вже давно звертають увагу на необхідність зміни податкового законодавства, щоб уникнути подвійної системи оподаткування страхової діяльності, запровадженої в Україні з 2015 року тільки для страховиків, заявив генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслав Черняховський.

"Зараз, коли триває робота над проектом закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні", саме час прибрати цю несправедливу норму, яка поширюється винятково на компанії страхової галузі та заважає ринку розвиватися", – наводять його слова в повідомленні об'єднання, текст якого є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Він підкреслив, що подвійне оподаткування для страховиків означає одночасне застосування базової ставки податку на прибуток страховика в розмірі 18% і додатково 3% від суми страхових платежів, нарахованих за договорами страхування. Водночас банки та небанківські фінансові установи сплачують лише один податок на прибуток на загальних підставах (18%).

Згідно зі встановленою системою оподаткування доходів страховика, 3% можна визначити як непрямий податок, що не залежить від результатів фінансової діяльності страховика, тобто він є акцизом, зазначив Черняховський.

"Це нонсенс, бо страхові послуги аж ніяк не є підакцизними товарами чи послугами. Застосування цього податку суперечить європейській практиці та Директиві Ради ЄС 2008/118/ЄС від 16 грудня 2008 року, якою визначено вичерпний перелік того, що підпадає під підакцизну категорію", — зазначає В'ячеслав Черняховський.

У повідомленні підкреслюються, що АСБ разом із Лігою страхових організацій уже звернулися з відповідними пропозиціями щодо зміни оподаткування страховиків до Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Державної регуляторної служби та НБУ.

Источник:  Інтерфакс-Укрина
Гиперссылка:  https://interfax.com.ua/news/economic/978047.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес