На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Кроки на заміну перевірок пожежного стану на страхування відповідальності перед третіми особами

Версия для печати Версия для печати
06.05.2020 

17 квітня в Верховній Раді був зареєстрований Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності (№3361). Фактично, законопроект робить можливим заміну перевірок пожежного стану суб’єктів підприємницької діяльності на страхування їх відповідальності перед третіми особами.

Асоціація "Страховий бізнес" активно підтримує позицію щодо необхідності запровадження такого виду страхування, що дасть змогу як краще захистити постраждалих від пожеж, так і знизити регуляторний тиск на бізнес.

За останні 10 років в Україні зареєстровано 730 456 пожеж, що в середньому складає більше 73 тисяч випадків на рік. Внаслідок цих пожеж загинуло 28,2 тисячі осіб і 16,9 тисячі осіб було травмовано. Тільки прямі збитки, завдані пожежами, склали понад 12 мільярдів гривень, а загальні матеріальні втрати – біля 50 мільярдів гривень.

Збитки від таких катастроф і аварій потребують компенсації у вигляді виплат постраждалим, виділення коштів для ліквідації наслідків, покриття шкоди, завданій юридичним особам. В кожному випадку основний тягар лягає на органи влади, і, відповідно, на бюджет , причому із кожним роком це обходиться державному та місцевим бюджетам все дорожче. Стягнути збитки із безпосередніх винуватців часто стає неможливим через відсутність коштів у "погорільців", судову тяганину і навіть штучне банкрутство.

На відміну від української практики відшкодування витрат за рахунок бюджету, світовий досвід спирається на широке залучення до процесів гарантування відшкодування збитків системи страхування, на обов’язкових чи добровільних засадах.

Вячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", зауважив: "Ми давно наголошували на необхідності таких законодавчих змін, вони сприятимуть і дерегуляції бізнес-середовища, і тому, щоб підприємці більше дбали про власний бізнес та його інтереси. Змушувати бізнес страхувати відповідальність за допомогою якихось примусових інструментів, зокрема, обов’язкового страхування, було б поганою ідеєю, краще пропонувати альтернативу – або перевірка відповідною інспекцією, або страхування відповідальності. Примус до чогось руйнує конкуренцію і породжує корупцію. Звичайно, не обійтися без роз’яснювальної роботи за допомогою ЗМI. Асоціація та компанії-учасники нашого об’єднання готові розповідати потенційним клієнтам усі вигоди від такого добровільного страхування відповідальності.

Страхування цивільної відповідальності підприємців також сприятиме економії державних коштів, які йшли на перевірки. А коли разом з ДСНС страхові компанії будуть регулярно оприлюднювати детальну інформацію про пожежі, постраждалих і вчасне відшкодування їм збитків (без регресних позовів до винуватців) – підприємці почнуть ще активніше користуватися таким ринковим інструментом".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес