На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Відбулась нарада НБУ щодо обговорення проєкту постанови НБУ Про обов’язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності страховика

Версия для печати Версия для печати
11.04.2022 

8 квітня відбулась нарада НБУ щодо обговорення питання опрацювання та надання зауважень/пропозицій до оприлюдненого проєкту постанови НБУ "Про затвердження Положення про обов’язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика".

Вячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" заявив, що в умовах війни регулятор разом з представниками ринку в першу чергу має сконцентруватись на своєрідному "плані Маршалла" щодо підтримки страхового ринку. Опрацювання та обговорення цього НПА повинні бути відтерміновані на значний період, а не просто "до кінця військового стану".

"Ми стоїмо на порозі найбільшої кризи за всі роки існування незалежної України. Зараз неможливо зробити навіть коректні припущення щодо кількісних параметрів впливу війни на економіку, ВВП та страховий ринок. Значна частина страховиків вже спостерігає падіння премій на 50-90%. Крім того, громадяни та бізнес втратили величезну кількість об’єктів страхування – приміщень, устаткування, житла, автівок тощо.

Падіння рівня життя та доходів громадян, необхідність відновлювати та ремонтувати житло, купувати нову побутову техніку, автомобілі замість знищених або викрадених окупантами потребуватиме великих коштів, що зробить витрати на страхування певної "розкішшю" для українців у повоєнний період.

На відновлення економіки інфраструктури після завершення війни підуть роки, п’ять, а можливо й десять років. А мі всі добре усвідомлюємо, що страхування не формує економіку, а є похідним інструментом від неї, тому відновлення страхування буде певним чином відставати навіть від темпів відновлення економіки та домогосподарств.

Дякуємо НБУ за оперативну реакцію на запровадження військового стану, коли регулятор на початку березня прийняв рішення не застосовувати заходи впливу до учасників ринку за порушення нормативів та строків подачі звітності. Проте сьогодні ринок потребує більш глобальних системних рішень, що дозволять йому пережити випробування та відновитися".

Його позицію підтримав Єгор Петровський, генеральний директор компанії "Оранта-Січ" (Запоріжжя).

"У мене за вікнами офісу чутно розриви снарядів. Значна частина офісів компанії знаходиться на тимчасово окупованій території. Співробітникам доводиться робити огляд постраждалого майна іноді під обстрілами. I навіть за таких умов ми намагаємось сплачувати відшкодування. Проте ми потребуємо реальної та дієвої підтримки з боку регулятора". Директор СК "ЕКСПО-СТРАХУВАННЯ" Анатолій Iванців додав, що в першу чергу, допомога з боку держави на рівні регуляторних рішень потрібна невеликим та середнім страховим компаніям, компаніям що значно постраждали від бойових дій, та національному бізнесові".

Серед конкретних пропозицій від учасників Асоціації було названо:

  • Подальше пом’якшення регуляторних вимог, перегляд та зниження нормативів, а саме:
  • перегляд вимог до розрахунку резервів, в першу чергу – резерву незароблених премій
  • щодо платоспроможності, диверсифікації та структури активів, зокрема, тимчасово встановлення інших значень для дебіторської заборгованості, зменшення обмежень на розміщення коштів резервів страховика в одні банківській установі та збільшення показника перестрахування у одного перестраховика
  • Зменшення податкового навантаження на страхові компанії – ініціювати перед Верховною Радою відміну подвійного оподаткування у страхуванні – скасування оплати 3% від всіх страхових платежів, залишивши тільки звичайний для всіх юридичних осіб в країні податок на прибуток у 18%.
  • Створення механізму свого роду "миттєвого рефінансування" за допомогою НБУ та банків, в першу чергу державних
  • Можливість пільгового кредитування під строкові депозити, розміщені в українських банках та наявні у страховиків ОВДП
  • Часткове вивільнення коштів страховиків з додаткових гарантійних фондів МТСБУ, що підуть на виплати громадянам
  • Перегляд положення щодо провадження діяльності зі страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою для зняття обмежень на участь страховиків у такому страхуванні
  • Стимулювання внутрішнього перестрахування
  • Забезпечення можливості перерахунку за кордон валюти для оплати послуг медичних асистансів задля продовження можливості наших громадян отримувати лікування під час перебування у інших країнах.

"Все це потрібно в першу чергу для того, щоб забезпечити можливості страховиків здійснювати виплати, надаючи підтримку громадянам. Учасники нашої Асоціації категорично відхилили рекомендації закордонних колег щодо визнання поточної ситуації форс-мажором і відмові у виплатах на цій підставі до закінчення війни.

Тим страховикам, що фізично зараз не можуть здійснити виплату, колеги по Асоціації за символічну плату допомагають із збором пакету документів і підготовкою розрахунку розміру шкоди, щоб постраждалі отримали компенсацію якомога скоріше".

Щодо необхідності дотриматись строків опрацювання проєкту постанови НБУ "Про затвердження Положення про обов’язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика", то Вячеслав Черняховський запропонував відкликати оприлюднення проєкту розпорядження, і винести його на повторне обговорення після закінчення військових дій та певного, досить значного проміжку часу на відновлення економіки в цілому та страхового ринку зокрема. "Єдине, про що зараз може йти мова, це про пом’якшення вимог чинного розпорядження Нацкомфінпослуг №850, і аж ніяк не про їх посилення, навіть у перспективі".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес