На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

АСБ, ЛСОУ та ХСС звернулися до НБУ якнайшвидше усунути обмеження на перерахування валюти за кордон за договорами перестрахування

Версия для печати Версия для печати
20.06.2022 

Як повідомлялося, Постановою Правління Національного банку України від 22 квітня 2022 року № 81 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18" Національний банк України розширив перелік виключень із заборони на транскордонні перекази для учасників страхового ринку, зокрема, дозволив купувати іноземну валюту з метою перерахування коштів у валюті за такими видами страхування як медичне страхування за кордоном, "Зелена картка", авіаційне та ядерне страхування.

У листі до НБУ три об’єднання страховиків зазначили, що ринок вдячний регулятору за цей довгоочікуваний крок, однак залишилась нерозблокованою можливість оплати валюти перестраховикам за іншими видами страхування.

У листі наведені статистичні дані та розрахунки, які наочно показують, що загалом за даними НБУ у 2021 році було нараховано премій, що належні перестраховикам-нерезидентам у розмірі 5,01 мільярдів грн. або 185 мільйонів долл. США. При цьому середній розмір премій, що належні перестраховикам-нерезидентам за період з 2018-2021 рр. становив 3,74 млрд. грн. за рік.

З цього страхові асоціації роблять висновок, що річний обсяг всіх премій, що належні перестраховикам-нерезидентам за підсумками 2021 довоєнного року становить суму меншу, ніж щоденний обсяг продажів валюти на міжбанківському ринку за період 01-15 червня 2022 року (186,5 млн. долл. США).

При цьому, згідно статистичних даних НБУ щодо показників діяльності страхових компаній за 9 міс. 2021 року, премії, що належні перестраховикам-нерезидентам, за видами страхування, які підпадають під виключення згідно Постанови НБУ №18 становлять 28,9% від загальної суми премій, що належні перестраховикам-нерезидентам. Тобто, поза виключенням знаходиться 71,1% премій перестраховикам-нерезидентам.

Асоціації особливо звертають увагу НБУ на розмір компенсацій, які українські страхові компанії отримали від перестраховиків-нерезидентів за 9 міс. 2021 р., що склав більше 2,67 млрд. грн.

Цього року, коли внаслідок збройної повномасштабної агресії росії проти України страховий ринок зменшить свої показники за оцінками об’єднань щонайменше на 40-50% у порівнянні з попереднім роком, прогнозується, що розмір премій, що належні перестраховикам-нерезидентам та не підпадають під виключення Постанови НБУ №18, становитиме 50-60 млн. долл. США за рік, що є менше, ніж третина щоденного обсягу міжбанківського валютного ринку та ніяким чином не може впливати на курсоутворення чи створювати навантаження на валютний ринок.

АСБ, ЛСОУ та ХСС наголошують, що внаслідок діючих тривалих обмежень на перерахування перестрахових платежів нерезидентам призвело до майже повної зупинки перестрахування, та до неможливості страхування та перестрахування великих промислових, будівельно-монтажних, аграрних, а також військових ризиків, відобразиться також майже всіх видів транспортних ризиків та ризиків відповідальності, що ставить під загрозу економічну та соціальну безпеку країни, змушує страховиків утримувати на собі більші ризики, ніж вони встановили своїми програмами ризиковості, та що є більш небезпечним – понад дозволений законом рівень. Факультативне перестрахування наразі зупинено, іноземні перестраховики відмовляються подовжувати облігаторні договори без отримання грошей, про що повідомляють учасники асоціацій та в особистих перемовинах з керівниками об’єднань заявляють безпосередньо іноземні партнери. Є ризик, що під час війни українські страховики можуть ще й опинитися у переліку ненадійних контрагентів.

Все це проходить на тлі великої програми Уряду комплексного Плану відновлення України, де одним з основних пунктів є вимоги щодо обов’язкової наявності страхового покриття від воєнних та терористичних ризиків для інвесторів, а також розширення дерегуляції шляхом запровадження страхування цивільної та професійної відповідальності. Саме в рамках цієї роботи проходять перемовини з іноземними партнерами, брокерами Ллойдс щодо підключення України до глобальної програми перестрахування "War, Terrorism and Political violence insurance".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес