На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Вячеслав Черняховський взяв участь в розширеному засіданні Антикризового штабу та Правління УСПП

Версия для печати Версия для печати
09.03.2023 

Вячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", взяв участь в черговому розширеному засіданні Антикризового штабу та Правління Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) за участі представників Верховної Ради України, Уряду, НБУ, структурованих об’єднань та організацій промисловців, підприємців, роботодавців, профспілок.

Серед інших питань, на засіданні були розглянуті два важливі моменти, що безпосередньо стосуються роботи страхової галузі:

1. Щодо підготовки слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку на тему: "План відновлення та розвитку економіки України від наслідків війни", проведення яких були ініційовані Антикризовим штабом.

Виступаючи на засіданні, Вячеслав Черняховський зауважив, що пропозиція щодо страхування воєнних ризиків за рахунок державного ЕКА у проєкті Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків" №9015 не витримує критики: "Народні депутати вважають, що в такому випадку страхове покриття воєнних ризиків "не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів". Це можливо лише, якщо не буде здійснюватися жодних виплат, що звичайно, є нереальною ситуацією.

Кошти статутного фонду ЕКА – це кошти, надані з бюджету країни, і не треба вигадувати, як витратити бюджетні гроші на компенсацію за збитки, коли можна убезпечити ці ризики використовуючи звичайні ринкові механізми – через комерційне страхування в українських страхових компаніях".

Також є досить неприємний "дзвіночок", що у держави є наміри замість розвитку ринкових механізмів все замикати на держбюджет – 24 лютого Верховна Рада ухвалила зміни до дербюджету (законопроєкт №8399), якими передбачили можливість компенсації для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій – до 20 млрд. грн. в цьому році. Як джерело виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд, тобто за рахунок надходжень від автовласників та автоперевізників.

Вячеслав Черняховський нагадав, що схожу схему – створення бюджетного фонду для надання гарантій – вже запроваджували рік тому, перед самим початком широкомасштабної агресії, для авіації. Наскільки відомо, жодна іноземна авіакомпанія не погодилася її використати, а працювала виключно через страхування всіх ризиків, зокрема й воєнних, або загалі відмовлялася здійснювати польоти до України.

"Якщо Держава хоче взяти участь, то вона може частково компенсувати витрати на страхові платежі судновласникам чи експортерам – це було б дешевше, прозоріше, на основі ринкових підходів та не створювало б невизначених ризиків для дуже дефіцитного Бюджету-2023", – зауважив він.

2. Практичні питання реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час";

Вячеслав Черняховський вважає, що треба переглянути принципи для визначення критерію середньої зарплатні в регіоні, як умови для бронювання співробітників. Він пояснює: "У багатьох компаній із розвиненою регіональною мережею працівники офіційно оформлюються в Києві, а фактично працюють в регіонах із відповідним рівнем заробітної плати, який суттєво нижчий за київський. Тому це викривляє реальну картину та не дає змоги справедливо застосовувати цей критерій".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес