На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Страховики пояснили, чому запровадження МСФЗ 17 в Україні варто відтермінувати до 2027 року

Версия для печати Версия для печати
22.05.2023 

Ліга страхових організацій України і Асоціація "Страховий Бізнес" звернулися до Кабінету Міністрів та Національного банку України з проханням відтермінувати запровадження в Україні МСФЗ 17 "Страхові контракти" до 01.01.2027 року.

18 травня 2017 року Рада з міжнародних стандартів фінансової звітності опублікувала новий стандарт МСФЗ 17 "Страхові контракти", що вимагає вимірювати страхові зобов'язання за поточною вартістю виконання та пропонує більш уніфікований підхід до вимірювання та представлення для всіх страхових контрактів.

Згідно з новим МСФЗ 17 розраховані за цим стандартом показники мають бути відображені у всіх формах звітності та примітках. Таким чином, запровадження МСФЗ 17 вимагатиме від учасників страхового ринку:

  • формування та впровадження нових правил бухгалтерського обліку (журналу проведень за якісно новими операціями),
  • якісного оновлення актуарних методів та залучення зовнішніх консультантів (фахівців з МСФЗ, аудиторів та актуаріїв) щодо аналізу портфеля договорів страхування, актуалізації облікової політики, суджень та методології (регламентів, оцінок),
  • удосконалення ІТ-систем компаній та придбання програмного забезпечення, що відповідатиме вимогам МСФЗ 17,
  • проведення тренінгів для співробітників страхових компаній.

Страховики, що входять до складу ЛСОУ і АСБ переконані, що імплементація МСФЗ 17, під час війни потребуватиме значних додаткових витрат та залучення інвестицій, людських та часових ресурсів, яких зараз галузі не вистачає, особливо з огляду на те, що страхові платежі у 2022 році в порівнянні з 2021 роком з коригуванням на інфляцію впали більше, ніж на 37%.

Обґрунтовуючи свою позицію, страховики посилаються на дослідження Willis Towers Watson, під час якого було опитано 312 страхових компаній із 50 країн. Це найповніше опитуванням щодо МСФЗ 17 на сьогодні. Загальна світова галузева оцінка кумулятивних витрат на впровадження МСФЗ 17 становить 15-20 мільярдів доларів США.

Опитування також виявило основні виклики, з якими страховики очікують зіткнутися в процесі впровадження МСФЗ 17:

  • Понад 10 000 співробітників, в еквіваленті повної зайнятості, будуть потрібні для впровадження МСФЗ 17. Це створює серйозні труднощі для стратегій найму та утримання у страховиків як у межах, так і за межами їхніх програм МСФЗ 17.
  • Лише 52% респондентів вважають, що відображення прибутків/ власного капіталу за МСФЗ 17 буде дещо або набагато кориснішим, ніж поточні прибутки/власний капітал згідно із звичайним IFRS/GAAP, а 54% вважають, що потреба у звітності не за IFRS/GAAP трохи або значно зросте.

У звіті PwC "МСФЗ(IFRS) 17: чи готові страховики звітувати?" підраховано, що вартість впровадження МСФЗ 17 для типового страховика життя в Європі з портфелем понад 1 мільйон договорів може становити від 20 до 100 мільйонів євро, залежно від різних факторів, таких як ступінь автоматизації процесів та якість даних.

Також страховики звертають увагу на звіт європейського страхового регулятора – European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) "EIOPA's analysis of IFRS 17 Insurance Contracts", в якому зазначено, що впровадження МСФЗ 17 буде ефективнішим після впровадження всіх норм Директиви 2009/138/EC – Solvency II (Платоспроможність 2).

Закон України "Про страхування" в новій редакції №1909-IX від 18.11.2021 р. базується на багатьох принципах Директиви ЄС Solvency II.

Враховуючи досвід країн ЄС та практику впровадження спочатку саме норм та підходів Директиви Solvency II, а вже після цього зміну стандартів фінансової звітності (МСФЗ 17), доцільно спочатку впровадити норми нової редакції закону "Про страхування", розробити відповідні нормативно-правові документи щодо платоспроможності, резервування, оцінки та коригування ризиків, грошових потоків, ставки дисконту тощо, адаптувати облікові системи, звітність, а вже після проходження цього етапу впроваджувати стандарти МСФЗ 17.

Згідно з висновками International Accounting Standards Board (Board IFRS) від травня 2017 року щодо МСФЗ 17, в яких теж розглядається питання, що для страхових компаній, які запровадили Solvency II, витрати на запровадження IFRS 17 будуть меншими у тих, у яких регуляторна звітність не базувалася на ризик-орієнтованих підходах до оцінки платоспроможності Solvency II.

Впровадження МСФЗ 17 після повної імплементації положень Директиви Solvency II буде сприяти зниженню витрат страховиків у воєнний та повоєнний час.

Саме у такій послідовності це зробили для страховиків у країнах Європейського Союзу.

ЛСОУ та АСБ заявили, що розраховують, що Уряд України і Національний банк України підтримають цю пропозицію, як таку що сприятиме стабільності та розвиткові ринку страхування під час війни та повоєнного відновлення.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес