На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Застрахувати квартиру від воєнних ризиків коштуватиме 3-4 тисячі гривень на рік

Версия для печати Версия для печати
12.06.2023 

Це навіть не форс-мажор, а виняток зі страхування. Таким чином генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслав Черняховський прокоментував можливі страхові наслідки руйнації Каховської ГЕС. Загалом повінь і затоплення є стандартними страховими випадками. Але дуже важливо, внаслідок чого вони сталися? Стосовно підриву Каховської ГЕС йдеться про воєнні ризики, зауважує експерт. А вони страхуються дуже рідко, зазвичай до початку бойових дій. Проте в Україні страхові компанії це роблять під час війни. Наприклад, застрахувати квартиру в спальному районі Києва коштуватиме 3-4 тисячі гривень на рік.


♫ Прослухати коментар Вячеслава Черняховського про можливі страхові наслідки руйнації Каховської ГЕС, натисніть тут (розмір: 11 МБ, формат: MP3)

У ситуації з Каховської греблею – це нестандартний страховий випадок

Повінь і затоплення є стандартними страховими випадками, констатує В'ячеслав Черняховський. "Але дуже важливо, внаслідок чого вони сталися. У нашій ситуації з Каховської греблею – це нестандартний страховий випадок, тому що тут присутній факт настання воєнних ризиків, коли є пряма дія знарядь війни та умислу однієї зі сторін війни. Такі ризики страхуються дуже рідко, зазвичай страхування відбувається до початку бойових дій. І такий випадок, що стався зараз у Херсоні, не підпадає під стандартні страхові випадки. Це навіть не форс-мажор, а виняток зі страхування, тому що це окремий ризик, за яким не укладали договори. Якщо б такий ризик включили у договір, то під нього формувався б страховий резерв, з якого можна було б сплачувати компенсації. Але це дуже схоже на звичайне страхування від повені внаслідок стихії, хоча причини різні. Тому зараз потрібно все зафіксувати, щоб після нашої перемоги отримати відповідну компенсацію від країни-агресорки і за рахунок цих коштів здійснити відбудову греблі та компенсувати людям втрачене та пошкоджене майно. У випадку підриву дамби питання не до страхової компанії, а до відповідних органів, які збирають інформацію щодо відновлення майна, пошкодженого внаслідок війни. Це дуже схоже на процедуру подання у разі влучання снарядів чи ракет, така ж ситуація і внаслідок підриву дамби. Для держави та міжнародних організацій це є тотожні речі".

Чи з'явилися нові страхові поліси, які можна придбати і захистити своє здоров'я чи майно від воєнних ризиків?

Це дуже нетипова ситуація у світі. Страхування під час війни від воєнних ризиків не практикувалося, але в Україні страхові компанії відгукнулися на такий запит від наших громадян і зробили нові страхові продукти, які страхують квартири, будинки, життя, здоров'я, автомобілі від ризиків, що пов'язані саме з воєнними подіями.

Застрахувати квартиру в спальному районі Києва коштуватиме 3-4 тисячі гривень на рік

"Ніхто не відміняв ані пожежі, ані вибухи природного газу, тому закликаю наших громадян подумати про те, що потрібно мати поліс страхування, а до нього отримати додатковий захист від воєнних ризиків. Страхові компанії сьогодні не можуть перестраховувати такі ризики за кордон, тому що ніхто з іноземних компаній не хоче брати у перестрахування, адже це нетипова ситуація. Українські компанії беруть винятково під свої кошти, тому суми мають обмеження – 200 тисяч, 500 тисяч, до 2 мільйонів гривень за воєнними ризиками. Дедалі більше компаній можуть укладати такі договори страхування. Мабуть вже п'ята частина компаній зробили заяви, що вони страхують певні воєнні ризики. Є компенсації на ремонт автівок, вибитих вікон, іншого пошкодженого майна.

Якщо говорити про Київ, то для 2-3-кімнатної квартири у спальному районі звичайне страхування коштуватиме 2-3 тисячі гривень на рік плюс за страхування воєнних ризиків буде додано до 1 тисячі гривень. Тобто застрахувати квартиру на рік коштуватиме 3-4 тисячі гривень."

Всупереч війні "все страхується, виплати проводять майже без затримок"

У цих полісах зазначається, що ризик воєнних дій не є винятком. Сьогодні компанії, що страхують життя, зняли такий виняток і подарували своїм давнім клієнтам такі умови. Компанії зазначають, що такого винятку немає, тобто якщо станеться якесь поранення, то воно буде компенсоване страховою компанією. Цим продуктом також користуються волонтери, які їздять у напрямку фронту, вони обов'язково страхуються.

Насамкінець В'ячеслав Черняховський зазначив: "Страховий бізнес за перші півтора-два місяці великої війни релокувався, переробив усі свої бізнес-процеси, зробив можливим віддалене врегулювання за копіями документів, влаштував електронні кабінети і в середині минулого року відновив усі процеси з відшкодування. Усе страхується, виплати проводять майже без затримок".

Источник:  Українське радіо
Гиперссылка:  http://www.nrcu.gov.ua/news.html?newsID=101641

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес