На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Пройшла конференція АСБ: Страховий ринок в умовах війни та шляхи до відновлення

Версия для печати Версия для печати
12.07.2023 

"Під час війни в нас постійно були тематичні зустрічі та наради, але ми не робили великих заходів, які дуже цінуються, тому що є потреба у спілкуванні і є завжди питання, які хочеться б обговорити з усіма колегами по страховому ринку. Тож ми повертаємось до практики регулярного проведення наших конференцій", — розповідає генеральний директор АСБ Вячеслав Черняховський.

У конференції взяло участь понад 70 учасників: представники страхових компаній, що входять до Асоціації "Страховий бізнес" та партнерських об'єднань (ЛСОУ та Харківського союзу страховиків, МТСБУ), представники технологічних компаній.

Перша секція конференції була присвячена нагальним питанням підвищення стійкості та розбудови страхового ринку в умовах війни, зокрема змінам у регулюванні та оновленню законодавства, зокрема закону "Про ОСЦПВ".

Президент ЛСОУ Віктор Берлін привітав учасників та поділився своїми поглядами на вирішення питань взаємодії між ринком та регулятором: "Кожне об'єднання повинно розвивати ринок, і сприяти підтриманню рівних умов роботи для кожного його учасника, знаходити спільну думку, доносити проблеми ринку до регулятора, щоб влада та бізнес завжди чули один одного", — зауважив він.

Вячеслав Черняховський виступив з доповіддю "Виклики, що стоять перед страховою галуззю України та світу у воєнний час, нові можливості і шляхи подолання кризи".

Говорячи про наслідки війни для страхової галузі, він відзначив різке падіння показників ринку та попиту майже на всі види страхування, особливо в сегменті фізичних осіб.

"Пріоритет буде за обов'язковими видами страхування, банківським страхуванням (іпотека, застава, від нещасних випадків), страхуванням каско автомобілів та добровільним медичним страхуванням. Для того, щоб страхова галузь була спроможна пережити війну та відновитись, а отже – надавати страховий захист українцям, необхідно запровадити системні рішення на державному рівні, такий собі внутрішній "план Маршалла" у страхуванні", — заявив він.

Також він підвів підсумки спільної роботи Асоціації "Страховий бізнес" і Ліги страхових організацій України у 2023 році та визначив ряд конкретних кроків для посилення такої співпраці.

Представники МТСБУ — Людмила Білошицька, заступник генерального директора, та Роман Роменський, начальник юридичного департаменту МТСБУ – розповіли про ключові новації законопроєкту №8300 "Про ОСЦПВ", який має суттєво модернізувати сферу "автоцивілки" та наблизити її за європейських стандартів та практик роботи. Зокрема, було приділено увагу таким ключовим аспектам функціонування, як розмір нових страхових суми, зміна принципів виплат, цінова політика, гарантійна роль МТСБУ та системи корпоративного управління Бюро, вплив держави на ринок ОСЦПВ і МТСБУ тощо.

Тетяна Бабич, радник генерального директора АСБ, розповіла про новації щодо процесу фінансового моніторингу страхових компаній.

Оксана Параскева, радник з корпоративного управління, висвітлила питання змін до корпоративного управління страховиків. Зокрема, вона приділила багато уваги роз'ясненню основних підходів нової редакції законів "Про акціонерні товариства" та "Про страхування", які вже вступили або вступлять в силу з наступного року, а також методичних вказівок НБУ щодо побудови системи корпоративного управління страховиків, необхідності відповідних змін у процедурі роботи компаній та їх внутрішніх документах, що мало значну практичну цінність для всіх учасників конференції.

Друга частина конференції була присвячена тематиці вдосконалення бізнес-процесів та управлінських практик у страхуванні, а також досвіду застосування сучасних технологій. Серед доповідей:

  • Як використовувати алгоритм штучного інтелекту ChatGPT для розробки стратегії утримання клієнтів
  • Методологія управління проектами SCRUM – інструмент організації робочого процесу не лише для IT-бізнесів.
  • Нові підходи до обліку та ІТ у страховиків – вимоги НБУ до ІТ-систем, кіберзахисту та шляхи їх впровадження.
  • Людський фактор як основна причина порушень технологічного процесу, помилок та зловживань у страхових компаніях і впровадження методик щодо мінімізації його негативного впливу.
  • Автоматизація процесів, що просувають бізнес: офіс, мережа, сайт, партнери.

Підводячи підсумки заходу, Вячеслав Черняховський зауважив, що АСБ та ЛСОУ в рамках партнерських відносин двох об'єднань найближчим часом планує зосередитись на вирішенні нагальних питань адаптації до нових вимог законодавства та НБУ. Зокрема, було запропоновано ряд практичних кроків, таких як спільна розробка внутрішніх документів страховиків, що відповідатимуть вимогам нової редакції закону "про страхування", остаточне вирішення проблем із перестрахуванням за кордон, страхування воєнних ризиків, доопрацювання законопроєкту "Про ОСЦПВ", сприяння запровадженню нових видів страхування.

"Наша щоденна робота має бути спрямована на підтримку економіки України та її відновлення, на те щоб страховий ринок зберігся та розвивався, щоб ми не втратили досягнутого і змогли працювати далі задля надання страхового захисту людям та бізнесам".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес