На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

АСБ взяла участь у робочій групі Фінансового комітету ВРУ

Версия для печати Версия для печати
17.07.2023 

Асоціація "Страховий бізнес" взяла участь в робочій групі Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, присвяченій доопрацюванню законопроєкту 9422.

12 липня в парламенті був зареєстрований альтернативний законопроєкт 9422-1, ініціаторами якого стали Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Ніколаєнко (ВО "Батьківщина") та Ніна Южаніна (Європейська солідарність).

Депутати вважають неприпустимим виключення з чинного закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" вимог щодо оприлюднення НБУ проектів нормативно-правових актів з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань, як це пропонується у законопроєкті 9422:

"Норми, запропоновані в законопроекті 9422 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг", щодо виключення з закону вимог оприлюднення НБУ проектів своїх нормативно-правових актів та отримання зауважень та пропозицій є неприпустимими та такими, що призведуть до непередбачуваності законодавства на ринку фінансових послуг".

Парламентарії також зазначили, що законопроєкт 9422 містить багато новацій, що стосуються роботи кредитних спілок та фінкомпаній, і саме за цими пропозиціями у документі "приховалися" регуляторні зміни.

Виступаючи на робочі групі, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський зазначив, що: "Норма частини третьої статті 28 чинного Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" передбачає, що нормативно-правові акти Національного банку України, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються та приймаються з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", була спеціально встановлена при прийнятті попередніх суттєвих змін до закону "Про фінансові послуги" ("Спліт" – передачі регуляторних повноважень від Нацкомфінпослуг до НБУ), як гарантія дотримання законності з боку Національного банку України при здійсненні ним регулювання фінринку. Фактично, це було умовою Спліту, що НБУ продовжить діяти відповідно до цих регуляторних норм. Така умова значною мірою є гармонізованою із законодавством ЄС".

"Виходячи із проведеного нами аналізу європейського законодавства, регламентів EIOPA (Регулятор ЄС із страхування та пенсійного забезпечення), практики розробки та прийняття нормативно-правових актів в сфері страхування в європейських країнах, ми виступаємо за посилення громадського контролю за діяльністю НБУ, особливо при розробці нормативно-правових актів", — говорить він.

Мої колеги-керівники багатьох європейських галузевих асоціацій підкреслили головне: процедура розробки нормативно-правових актів має відповідати загальноєвропейським принципам необхідності, розумності, передбачуваності, відкритості, узгодженості, пропорційності та стабільності. В кожній країні притаманні власні особливості, але кожна з них має механізми залучення професійної спільноти до розробки регуляторних документів, та прозорі механізми опрацювання регулятором зауважень від ринку, — підкреслив Вячеслав Черняховський.

Учасники ринку зазначають, що сама ініціатива щодо припинення розробки, розгляду і прийняття нормативно-правових актів НБУ з дотриманням принципів державної регуляторної політики та передбачених законом процедур не лише призведе до порушення прав громадян, суб'єктів господарювання та їх об'єднань тощо, але й суперечитиме міжнародній практиці, включаючи законодавство ЄС.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес