На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Вячеслав Черняховський взяв участь у Міжнародній страховій конференції Республіки Молдова

Версия для печати Версия для печати
19.10.2023 

Вячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", взяв участь у щорічній Міжнародній страховій конференції Республіки Молдова. Захід традиційно надає учасникам із країн Східної Європи платформу для обговорення основних аспектів діяльності у страхуванні, перестрахуванні та страховому посередництві.

В. Черняховський розповів про головні труднощі, з якими стикається страховий ринок України під час війни, та про те, що робиться для їх подолання.

Основні проблеми, з якими зіткнулися українські страхові компанії:

  • Частина офісів та філій компаній, зареєстрованих у містах на сході України, були пошкоджені або навіть зруйновані , або опинилися на окупованих територіях і були пограбовані.
  • Деякі співробітники компаній були поранені під час ракетних та артилерійських обстрілів, призвані до лав Збройних сил, деякі пропали безвісти або перебувають на тимчасово окупованих територіях.

"Зараз саме призов до лав Збройних сил стає досить суттєвим викликом, особливо для невеликих компаній, де конкретну функцію може виконувати лише одна людина. Ми як Асоціація наполягаємо, щоб держава певною мірою переглянула критерії бронювання співробітників фінансового ринку, щоб не виникало ситуацій, коли робота компанії паралізована із-за призову кількох ключових співробітників", — заявив Вячеслав Черняховський.

Також, як і вся країна, страховики стикнулись із проблемами, викликаними руйнуванням інфраструктури (відсутність тепла, світла, стабільного інтернету).

"Звичайно, економічна криза вплинула на обсяги бізнесу страхових компаній: девальвація гривні за період повномасштабного вторгнення склала майже 40%, інфляція – 30%. Але страховики не сидять склавши руки, запроваджують нові страхові продукти, на які є попит – наприклад, часткове покриття воєнних ризиків для договорів страхування майна, автокаско, життя та від нещасних випадків. Це частина нашого менталітету – діяти попри всі обставини, шукати вихід з будь-якої складної ситуації", — зауважує Вячеслав.

Більшість страхових компаній, що працюють на українському ринку, змогли стабілізувати свою діяльність. Страховий ринок продовжує працювати та виконувати свої зобов'язання перед людьми та бізнесом, які довірили їм свій фінансове захист.

"Що допомогло впоратися з таким викликом? Загальна стресостійкість: ми живемо в країні, де регулярно виникають різні кризи. Високий загальний рівень цифровізації в Україні. Компанії, які були найближче до регіонів активних бойових дій, частково або повністю переводили співробітників, сервери та бази даних до безпечніших регіонів країни або за кордон", — підсумував генеральний директор Асоціації.

Він зауважив також, що гарним прикладом того, як страхова індустрія організує роботу із врахуванням складнощів війни, є ринок ОСЦПВ, і зокрема МТСБУ.

Також Вячеслав Черняховський розповів, що важливим є питання захисту інтересів клієнтів тих компаній, що припинили роботу. В 2022 році на українському ринку було 126 компаній, на сьогодні залишилось 111. Впали і показники ринку у порівнянні із 1 півріччям довоєнного 2021 р., якщо розрахувати їх з коригуванням на інфляцію: премії із 33,9 млрд. грн. до 21,4 млрд. грн., виплати – із 11,9 млрд. до 7,8 млрд. грн. Найменше постраждали страхування ОСЦПВ, автокаско та добровільне медичне страхування, і лише страхування "Зеленої картки" із зрозумілих причин виросло вдвічі.

"На жаль, значна частина з тих компаній, що припинили роботу, пішли із ринку не лише безпосередньо із-за війни або її економічних наслідків, але із-за завищених регуляторних вимог. Здебільшого залишили ринок або невеликі локальні страхові бізнеси, або компанії що мали формальний зв'язок із російськими акціонерами. Такі компанії займали частку у 10% на ринку. Хочу зауважити, що компанії-учасники нашої Асоціації із міст, що зазначали найбільш масштабних російських атак та руйнувань – Чернігова, Запоріжжя, Одеси – продовжують свою діяльність", — розповів Вячеслав Черняховський.

Він нагадав, що українське законодавство вимагає, щоб страхова компанія, що припинила діяльність, виконала свої зобов'язання перед страхувальниками. "Страховики намагаються дотримуватись вимоги про виконання зобов'язань перед постраждалими навіть в разі припинення діяльності. Крім того частина компаній, що закрились, фактично обслуговували лише корпоративних клієнтів, тож клієнти-фізичні особи не постраждали", — уточнює генеральний директор Асоціації.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес