На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Асоціація "Страховий Бізнес" провела чергові загальні збори учасників об'єднання

Версия для печати Версия для печати
18.12.2023 

Захід був приурочений до 19-річчя роботи Асоціації на страховому ринку України.

Генеральний директор Асоціації Вячеслав Черняховський підвів підсумки її діяльності за поточний рік, звернувши особливу увагу на наступі напрямки:

1. Активна участь у законотворчості задля максимального врахування інтересів учасників страхового ринку:

  • №8300 – Про ОСЦПВ. Доопрацювання норм Закону, особливо питання корпоративного управління та захисту грошей СК в Фондах Бюро
  • Законопроєкт№9422 – Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг в частині виведення НБУ з-під дії закону "Про державну регуляторну політику".

Асоціація послідовно відстоювала підхід щодо дотримання для небанківського фінансового ринку європейських принципів до розробки НПА, відкритості та прозорості процесу, балансу інтересів бізнесу, держави та споживачів.

Був відзначений глибокий рівень аналітики, в тому числі і щодо чинних практик прийняття нормативно-правових актів для небанківського фінансового ринку в Європейських країнах, для чого до питання в якості експертів були залучені керівники європейських страхових бізнес-об'єднань та спеціалісти-практики із регуляторної політики.

До підтримки позиції АСБ долучились багатогалузеві українські бізнес-об'єднання, як вбачають високі ризики для всього українського бізнесу та держави у прецеденті створення "паралельного" законодавства" для НБУ як регулятора небанківського ринку, що буде наслідком виведення його з загального регуляторного поля.

2. Глибока залученість у вдосконаленні нормативної бази, в розробці НПА від НБУ та інших державних органів: опрацьовано понад 20 нормативних документів.

3. Участь у розвитку ринку ОСЦПВ, як одного із найважливіших сегментів страхування:

  • На конкурсі за запропонованими АСБ з ЛСОУ правилами обрано генерального директора МТСБУ кандидатуру, якого підтримали більшість учасників АСБ на власному праймеріз
  • Підписання Меморандуму про співпрацю між МТСБУ та всіма об'єднаннями страхового ринку
  • Розширення участі страховиків-учасників Асоціації у роботі Президії МТСБУ, Комітетах

Окрема була визнана важливість та ефективність співпраці із Лігою Страхових організацій України, з якою рік тому Асоціація підписала Меморандум про співпрацю. Романа Навальківська, віце-президентка ЛСОУ, зауважила, що об'єднання провели понад 20 спільних робочих груп нарад по всіх ключових питаннях роботи галузі та виробили спільний механізм опрацювання законодавчих та нормативних документів.

Генеральний директор АСБ Вячеслав Черняховський зверну увагу на розширення співробітництва як із українськими бізнес-об'єднаннями (Українська Рада бізнесу, Українська спілка промисловців та підприємців, Об'єднання учасників фінансового ринку), так і новий, вищий рівень взаємодії із закордонні професійними Асоціаціями страховиків (Латвія, Швеція, Болгарія, Польща, Велика Британія), що зокрема, допомогло отримати "із перших рук" інформацію про практики розробки та опрацювання НПА в європейських країнах. Асоціація продовжувала вести активну інформаційну політику, спрямовану на розвиток ринку страхування.

Учасники Асоціації дали високу оцінку масштабу та якості роботи об'єднання за поточний рік, яка була б не можлива без вкладу кожної компаній в форматі долучення до робочих груп, участі в опрацюванні законодавчих та нормативних документів, ініціативи та підтримки.

Вячеслав Черняховський доповів, що до АСБ доєднались два нових учасника – СК "Варто" та СК "Велес".

Говорячи про стан ринку страхування в цілому, в тому числі і про проблему різкого зменшення кількості страхових компаній, він зауважив, що саме сегмент компаній, що не належать до жодного об'єднання, поніс найбільш значні втрати. "В наступному році на ринку або працюватимуть компанії, що визначились із своїм членством в професійних об'єднаннях та спільно з колегами відстоюватимуть інтересу бізнесу, або підуть із ринку".

"Одне з головний завдань для обидвох наших об'єднань – АСБ та ЛСОУ – це розробка всіх необхідних типових положень, форм тощо (прогнозно – понад 120 документів), їх узгодження із НБУ, щоб кожна компанія не робила це самостійно, що необхідні у зв'язку із набранням чинності із 1 липня 2024 р. закону "Про страхування"", — заявив генеральний директор Асоціації.

Серед інших завдань та планів:

  1. Збільшення перехідного періоду до набрання чинності всіх положень чинності закону "Про страхування" до 2025 р.
  2. Робота над більш оптимальною для ринку версією закону "Про ОСЦПВ" (в першу чергу, зберегти незалежність корпоративного управління та управління фондами Бюро)
  3. Стратегічна трансформація законодавства для обмеження дискреції НБУ та зрівняння його повноважень з іншими державними регуляторними органами
  4. Включення страхування до максимальної кількості програм з післявоєнного відновлення України, розширення сфер застосування механізмів страхування для зменшення ризиків держави, бізнесу, українських громадян та іноземних інвесторів
  5. Активна робота із всіма асоціаціями фінансового ринку та іншим загальногалузевими бізнес-об'єднаннями
  6. Страхування та перестрахування воєнних ризиків
  7. Створення позитивного іміджу страхового ринку, особливо компаній-членів АСБ та ЛСОУ та збереження високого рівня комунікацій та інформаційного супроводження

"Окремо хочу сказати про модернізацію законодавства. Зараз на фінішній прямій процес перегляду Євродирективи Solvency II, в том числі і в бік ефективного запровадження принципів пропорційності, що має знизити надмірне навантаження на невеликі страхові компаній, про що публічно федерація страховиків Європи Insurance Europe. Наша Асоціація під час підготовки закону "Про страхування" відстоювала позицію, що варто дочекатись завершення цього процесу, а потім приймати український закон, який в багатьох аспектах базується на цій Директиві. Зараз не виключаю ситуації, що ми будемо змушені переглядати певні положення закону, щоб наблизити його до духу та принципів оновленої директиви", — зауважив Вячеслав Черняховський.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес