На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

Страховики зможуть збільшити свій статутний капітал спрощено за певних умов

Версия для печати Версия для печати
31.05.2024 

Нацрегулятор затвердив відповідний порядок

НКЦПФР затвердила порядок реєстрації випусків акцій при спрощеній процедурі капіталізації та реорганізації страховиків.

Відповідний документ опубліковано на сайті комісії.

Дія цього порядку поширюється на фінансові установи, які мають право здійснювати діяльність зі страхування на території України, які здійснюють збільшення статутного капіталу або реорганізацію шляхом приєднання до іншого страховика за спрощеною процедурою, визначеною законом "Про страхування".

Згідно з документом, реєстрація випуску акцій, звіту про результати емісії акцій, звіту про результати розміщення (обміну) акцій, зупинення обігу акцій, скасування реєстрації випуску акцій є підставою для внесення відповідної інформації до Державного реєстру випусків цінних паперів.

Зазначається, що реєстрація НКЦПФР випуску акцій, звіту про результати емісії акцій, звіту про результати розміщення (обміну) акцій не може розглядатися як гарантія їх вартості.

Як уточнюється, для реєстрації випуску, звіту про результати емісії акцій, звіту про результати розміщення (обміну) акцій, зупинення обігу акцій, скасування реєстрації випуску акцій заявник подає через особистий кабінет у КІС відповідну заяву та інші документи.

Наголошується, що подання заявником до НКЦПФР та відправлення регулятору заявнику документів, передбачених цим порядком, здійснюється в електронній формі.

У разі реєстрації комісією випуску акцій накладається кваліфікований електронний підпис уповноваженої особи НКЦПФР на тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій.

Крім того, регулятор визначив умови збільшення статутного капіталу за спрощеною процедурою. Згідно з документом, таке право мають страховики, які в обсязі та за рахунок грошових коштів, джерела походження яких було перевірено Національним банком під час надання попередньої згоди на здійснення капіталізації за спрощеною процедурою.

Зокрема, страховик, частка держави у статутному капіталі якого перевищує 75 відсотків акцій (часток), має право здійснити капіталізацію за участю міжнародної фінансової організації за спрощеною процедурою за рахунок грошових коштів або, за згодою страховика і міжнародної фінансової організації, за рахунок майнових прав, немайнових прав, що мають грошову вартість, цінних паперів, іншого майна.

Зазначається, що емісія акцій здійснюється шляхом їх безпосередньої пропозиції учасникам страховика та заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не може дорівнювати або перевищувати 150.

При емісії акцій здійснюється реєстрація випуску акцій та реєстрація звіту про результати емісії акцій.

Отже, підставами для відмови в реєстрації випуску акцій є:

  1. визнання емісії акцій недобросовісною;
  2. виявлення порушення встановленого законодавством порядку прийняття рішення про зміну розміру статутного капіталу та/або емісію акцій, у тому числі порушень порядку скликання та/або проведення загальних зборів акціонерів страховика, на яких прийнято рішення про зміну розміру статутного капіталу та/або емісію акцій;
  3. невідповідність поданих документів вимогам законодавства;
  4. недостовірність інформації у поданих документах.
Атрибути:  https://mind.ua/news/20274357-strahoviki-zmozhut-zbilshiti-svij-statutnij-kapital-sproshcheno-za-pevnih-umov

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес