На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

АСБ відстоює позиції скорочення вимог до страхових компаній як суб’єктів первинного фінансового моніторингу

Версия для печати Версия для печати
19.02.2018 

На сайті Міністерства фінансів України оприлюднений доопрацьований проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Законопроект направлений на адаптацію українського законодавства до норм ЄС (четвертої Директиви (ЄС) 2015/849 та Регламенту (ЄС) 2015/847) та на удосконалення окремих норм чинного законодавства з питань запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів.

Асоціація "Страховий бізнес" входить до Громадської Ради при Держфінмоніторингу, приймає активну участь у роботі над удосконаленням законодавства з питань фінансового моніторингу та відстоює позиції скорочення вимог до страхових компаній як суб’єктів первинного фінансового моніторингу, зокрема, у випадках, відсутності загрози легалізації (відмиванню) доходів.

Асоціація "Страховий бізнес" підтримує внесені до законопроекту норми, зокрема щодо:

  • зменшення кількості ознак фінансових операцій, про які суб’єкти первинного фінансового моніторингу, в т.ч. страховики, зобов’язані обов’язково повідомляти Держфінмоніторинг. Йдеться про фінансові операції на суму від 300 тис. грн. (нині – від 150 тис. грн.);
  • збільшення розміру страхового платежу по договорах страхування із страхувальниками-фізичними особами, при укладанні яких може не здійснюватися верифікація та ідентифікація клієнта. Проект закону передбачає збільшення цієї суми до 30 тис. грн. (нині – 5 тис. грн.);
  • отримання інформації з питань ідентифікації клієнтів з різних доступних джерел, в т.ч. електронних реєстрів;
  • створення Державного реєстру національних публічних діячів та членів їх сімей.

Проте, існують норми законопроекту, з якими Асоціація не погоджується, та пропонує наступне (про що зазначено у поданих до Міністерства фінансів України пропозиціях):

  • збереження можливості керівнику компанії виконувати функції працівника, відповідального з питань фінансового моніторингу;
  • збереження розміру штрафних санкцій у прив’язці до мінімальної заробітної плати, а не від загального річного обороту компанії тощо.

Асоціація завжди відстоює зважені та обґрунтовані підходи щодо впорядкування роботи в українському бізнес-просторі без зайвого адміністративного тиску на компанії та посилення карально-штрафної функції держорганів.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес