На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Грозові шторми стають найбільшою категорією збитків для страхової галузі

Версия для печати Версия для печати
24.01.2024 

Страхова індустрія бореться з новим видом погодних ризиків, які все частіше стають найбільшою категорією збитків.

Минулого року жодна погодна подія не завдала страховикам збитків на суму понад 10 мільярдів доларів США, проте, згідно зі звітом компанії Aon Plc, сталося 37 гроз, кожна з яких коштувала щонайменше 1 мільярд доларів США. Це більше, ніж будь-коли раніше, і значно перевищує середній показник у 14 таких штормів за один рік, зазначає страховий брокер.

Такий розвиток подій змушує галузь переосмислити деякі свої припущення щодо ризиків на тлі явного зростання кількості гроз по всій Європі та США. За оцінками Aon, сильні так звані конвективні шторми, які характеризуються зливами та сильним вітром, торік принесли близько 70 мільярдів доларів страхових збитків у всьому світі. Це еквівалентно 59% збитків від усіх стихійних лих, йдеться у звіті компанії.

"Збільшення кількості сильних конвективних штормів нас здивувало, — сказав в інтерв'ю Міхал Лорінк, керівник відділу прогнозування катастроф компанії Aon. "Це означає, що компаніям необхідно оцінити свої портфелі та розглянути майбутні сценарії".

За даними Aon, значна частина минулорічних збитків була спричинена "невпинною" грозовою активністю. Це включає 25 сильних конвективних штормів, з яких 21 стався в США. Усі, крім однієї, глобальні події вартістю мільярди доларів були пов'язані з погодою, йдеться у звіті Aon.

Інші представники галузі зробили схожі спостереження. Нещодавно опубліковане дослідження Інституту Swiss Re показало, що глобальні збитки від гроз у 2023 році майже на 90% перевищили попередній п'ятирічний середній показник у 32 мільярди доларів і більш ніж удвічі – попередній 10-річний середній показник у 27 мільярдів доларів.

А раніше цього місяця головний кліматолог Munich Re Ернст Раух заявив, що страховики повинні переосмислити, як класифікувати шторми.

"Ми звикли називати регіональні грози вторинними небезпеками, оскільки вони самі по собі завдають лише невеликої або середньої шкоди, — сказав він в інтерв'ю. – Але зі збільшенням кількості гроз ми повинні подумати про нову класифікацію. "Але зі збільшенням кількості гроз ми повинні подумати про нову класифікацію".

За словами Карен Кларк, піонера в моделюванні ризику катастроф, зростає інтерес ринку до так званих вторинних небезпек. Це також створює можливості для випуску облігацій на випадок катастроф, каже Кларк, яка є співзасновницею бостонської компанії Karen Clark & Co.

Загалом, за даними Aon, глобальні страхові збитки минулого року перевищили 100 мільярдів доларів четвертий рік поспіль. У Новій Зеландії, Італії, Греції, Словенії та Хорватії були зафіксовані найдорожчі страхові випадки, пов'язані з погодними умовами.

Рівень незахищених ризиків також є значним. За даними Aon, страхування покриває лише 31%, або 118 мільярдів доларів США, від оціночних 380 мільярдів доларів США загальних збитків за рік.

Екстремальні погодні умови можуть підірвати корпоративну фізичну інфраструктуру, а також ланцюги поставок. Вона також може загрожувати здоров'ю працівників, які працюють на відкритому повітрі в таких галузях, як будівництво, сільське господарство та нерухомість. За даними Aon, минулого року 24 країни і території побили або зрівняли свої попередні максимальні температурні рекорди.

Автор:  Gautam Naik
Источник:  Bloomberg
URL статьи:  https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-24/after-70-billion-hit-insurers-wake-up-to-new-patterns-of-risk

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес