На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Управління ризиками в партнерствах зі зберігання цифрових активів

Версия для печати Версия для печати
22.03.2024 

У січні 2024 року Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) схвалила лістинг і торгівлю кількома спотовими біржовими біткойн-фондами (ETF), що може свідчити про значні зміни в регуляторному ландшафті цифрових активів у США і, можливо, в інших географічних регіонах. Після перших двох місяців торгів у США Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії пом'якшило свою позицію щодо цифрових активів, заявивши, що "не заперечуватиме" проти створення біржових облігацій, забезпечених біткойнами та Ефіріумом, для професійних інвесторів.

Багато хто вважає, що це створює позитивний імпульс і додає біткоїну легітимності, особливо з огляду на те, що протягом майже десяти років SEC відхиляла численні заявки на створення ETF на тій підставі, що вони були схильні до шахрайства і маніпуляцій. Однак заява SEC про схвалення нагадує інвесторам про необхідність зберігати обережність.

Що таке біткоїн EFT?

Нові ETF зроблять інвестиції в біткоїн більш доступними. Інвестори зможуть отримати доступ до біткоїна, не володіючи ним безпосередньо. Замість цього інвестиції ETF забезпечуються біткоїном, придбаним фондом; у більшості випадків біткоїн зберігається у стороннього зберігача від імені фонду. Спотовий біткоїн-біржовий ETF інвестує безпосередньо в біткоїн, а не в деривативні контракти, які базуються на цінах на біткоїн.

Чотири міркування щодо біткоїн-фондів EFT

Варто вивчити відповідні ролі фондів та зберігачів, зокрема, пов'язані з ризиками та страхуванням міркування для кожного з них.

Розглянемо вимоги до страхування та передачу ризиків за договором

Як і у випадку з іншими критично важливими постачальниками, вимоги до страхування та договірні відшкодування є ключовими для процесу комплексної перевірки зберігача. Хоча існує безліч страхових рішень для зберігання цифрових активів, не всі фірми підходять до управління ризиками або передачі однаково, і не всі страхові покриття однакові. Фонди повинні розуміти обсяг і тип страхування потенційного зберігача, зосереджуючись на тому, як воно узгоджується з архітектурою та технологією зберігання, а не просто визначаючи, чи є страхування і в якому обсязі.

Розуміння непередбачуваного ризику

Навіть за наявності надійного технічного контролю та страхування зберігача, деякі ризики залишаються відповідальністю спонсора фонду. Фонд може нести відповідальність за певні аспекти захисту цифрових активів, наприклад, за підтримку шарду ключів, багатосторонніх обчислювальних вузлів, пристроїв для підпису або визначення допустимих "білих списків" адрес для зняття коштів. Фонди можуть прагнути придбати страховку, щоб захистити себе у випадку внутрішнього шахрайства, заволодіння акаунтом, комп'ютерного шахрайства та інших зобов'язань.

Як правило, традиційні форми страхування можуть покривати ризики, пов'язані з цифровими активами, але поліси можуть бути адаптовані до конкретних ризиків. Крім того, деякі страховики неохоче покривають ризики, пов'язані з цифровими активами, навіть на умовній основі. Це означає, що надання надійної андеррайтингової інформації може мати вирішальне значення для забезпечення бажаного страхового покриття. Порадьтеся зі своїм брокером або страховим консультантом, щоб узгодити страхові поліси з конкретними ризиками, які переважають, і визначити потенційні обмеження.

Визначити ступінь незастрахованого або недостатньо застрахованого ризику

Деякі ризики залишаються незастрахованими або недостатньо застрахованими з різних причин, включаючи обмеження апетиту та ємності страхового ринку, а також сприйнятий ризик агрегації. На додаток до визначення ризиків, які підлягають страхуванню, фонд може захотіти провести якісне та кількісне дослідження окремих ризиків, що не підлягають страхуванню, що дасть змогу отримати ширше уявлення про толерантність підприємства до ризиків та вимірювання їхнього впливу.

Оцініть переваги декількох зберігачів

Менш ніж через місяць після початку торгівлі новими спотовими біткоїн-ETF, стало відомо, що один з провайдерів додав другого зберігача, щоб зменшити ризик. Якщо інші провайдери наслідуватимуть цей приклад, фінансові та операційні компроміси можна буде оцінити, вимірявши, як змінюється величина і волатильність ризику в різних сценаріях (наприклад, використовуючи одного або декількох зберігачів і порівнюючи різні типи зберігання). Ця система може бути використана для інших стратегічних рішень і узгоджена з ростом фонду в часі для оцінки майбутніх ризиків, таким чином пов'язуючи ризик зі стратегією.

Слід зазначити, що цей підхід не є специфічним для спонсорів ETF і може поширюватися на будь-яку фірму, що надає послуги зберігання або співпрацює зі зберігачем цифрових активів, і це рішення не є специфічним для США. Як уже зазначалося, Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії вже пом'якшило свою позицію щодо цифрових активів. Розуміння ризиків за допомогою фінансового стрес-тестування може допомогти компаніям виявити та кількісно оцінити суттєві ризики у фінансовому вираженні. Фінансове стрес-тестування також може сприяти прийняттю стратегічних рішень на рівні виконавчого керівництва та ради директорів і допомогти оцінити поточні та майбутні сценарії ризиків, зрештою, підтримуючи можливості зростання для компаній у взаємопов'язаній екосистемі цифрових активів.

Оскільки регуляторний ландшафт для цифрових активів продовжує розвиватися, фонди та інші установи, які співпрацюють зі зберігачами цифрових активів, повинні ретельно зважити потенційні ризики та оцінити, чи їхні існуючі програми страхування, стратегії управління ризиками та підходи до управління ризиком контрагента забезпечують бажаний захист.

Автор:  Jacqueline Quintal
Источник:  Marsh
URL статьи:  https://www.marsh.com/en/services/financial-professional-liability/insights/managing-risk-in-digital-asset-custody-partnerships.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес