На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Підтримка інвестицій завдяки механізмам страхування від воєнних ризиків

Версия для печати Версия для печати
27.03.2024 

Згідно із вимогами Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом, Рада з фінансової стабільності (далі – РФС) 05 лютого 2024 р. на засіданні погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків.

Концепцію розроблено за участю фахівців Світового банку, Національного банку України, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків, що передбачає запровадження обов'язкового та добровільного страхування, обговорюватиметься та впроваджуватиметься поетапно. За такого підходу реалізуватимуть пілотні локальні продукти страхування від воєнних ризиків для бізнесу, працюватимуть над їх більшою доступністю. Під час війни бізнес потерпає від підвищеної невизначеності та шукає захисту від потенційних фінансових втрат, пов'язаних із бойовими діями, проте малий та середній бізнес до недавнього часу мав дуже обмежений доступ до таких страхових продуктів. Тому страхування воєнно-політичних ризиків зберігатиме актуальність і після завершення воєнного стану.

Ухвалений Радою фінансової стабільності документ визначає базові підходи до страхування воєнно-політичних ризиків, передбачає побудову загальнонаціональної системи страхування. Така модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків і держави. При Раді фінансової стійкості над створенням механізмів працює робоча група за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України. Завдяки спільним зусиллям має бути запроваджена повнофункціональна система страхування воєнних ризиків, котра убезпечить бізнес та населення від наслідків дії воєнних ризиків, надасть відчутний поштовх розвитку економіки держави, сприятиме залученню інвестицій, розширенню доступу до кредитів за рахунок скорочення ризикової складової їх вартості.

Дії держави зосереджено на фінансовій підтримці вітчизняного бізнесу, зокрема, через використання інструменту державних гарантій на портфельній основі. Розроблено концепцію повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків для підтримки інвестицій та експорту. Крім того, держава за рахунок реалізації політики "Зроблено в Україні" сприятиме розвитку української промисловості, у т.ч. переробної, та розширенню експорту, що створить умови для підвищення стійкості економіки.

Источник:  Національний інститут стратегічних досліджень
URL статьи:  https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/instrumenty-pidtrymky-biznesu-v-period-voyennoho-stanu-v-ukrayini-lyutyy

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес