На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Як страхують авто від прильотів і чи можна отримати 100% компенсації

Версия для печати Версия для печати
20.05.2024 

Від ракетних ударів окупантів в Україні щодня страждають цивільні. Дуже часто в епіцентрі удару опиняються і автомобілі, які стоять у дворах або просто на вулиці. Чи можна розраховувати на компенсацію після таких прильотів, через які авто знищене чи пошкоджене?

В коментарі РБК-Україна адвокат і магістр права Євген Буліменко каже, що це залежить від умов тієї компанії, де ви купуєте страховку. Водночас компенсація вартості пошкодженого чи знищеного авто з боку держави поки не передбачена.

Чи страхують авто від прильотів

Найперше треба ретельно ознайомитись з умовами договору зі страховою компанією і перевірити, чи вказано у ньому, що воєнні дії, які спричинили пошкодження, є страховим випадком. Якщо ні, то можна пошукати іншу страхову компанію, яка пропонує такі послуги.

"Якщо транспортний засіб застраховано, власник такого авто може отримати відшкодування його вартості у випадку знищення або пошкодження транспортного засобу, що спричинені воєнними діями, у розмірі та на умовах, передбачених відповідним страховим полісом (договором страхування транспортного засобу)", – пояснює Євген Буліменко.

Експерт каже, що компенсація вартості знищеного або пошкодженого транспортного засобу з боку держави законодавством не передбачена.

"Але не виключено, що в майбутньому механізм компенсації державою вартості знищеного або пошкодженого внаслідок воєнних дій транспортного засобу все ж буде розроблено", – припускає він.

Що робити, якщо авто постраждало від обстрілів

Якщо сталася така ситуація, найперше треба задокументувати цей факт і повідомити правоохоронні органи.

"Власникам таких транспортних засобів треба звертатися до поліції, задокументувати факт знищення або пошкодженого внаслідок воєнних дій транспортного засобу. В подальшому треба зберігати документи, які підтверджують факт витрат на відновлення авто. Це потрібно для того, щоб потім претендувати на отримання компенсації з боку держави або з боку держави-агресора", — радить адвокат.

Відзначимо, через російську агресію зруйнувано тисячі об'єктів нерухомості по всій Україні, без житла залишилися цілі родини. Юрист пояснила РБК-Україна, чи страхують квартири від "прильотів" і як убезпечити житло під час війни.

Отримати компенсацію саме від страхової компанії у разі "прильоту" по житлу зараз неможливо, зауважують адвокати. Але можна застрахувати квартиру на випадок крадіжки, затоплення, вибуху або пожежі. І в цих випадках страхування житла працює, як і в довоєнні часи.

Автор:  Євген Буліменко
Джерело:  РБК-Україна
URL статті:  https://www.rbc.ua/rus/news/k-strahuyut-avto-vid-prilotiv-i-chi-mozhna-1716195530.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес