На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

ЄС розглядає пропозицію про введення санкцій проти російського страховика нафтових танкерів "Інгосстрах"

Версия для печати Версия для печати
29.05.2024 

Виконавча влада Європейського Союзу вивчає доцільність пропозиції однієї з його країн-членів накласти санкції на російську страхову компанію "Ингосстрах" в рамках зусиль, спрямованих на те, щоб перекрити потоки доходів, необхідних Москві для фінансування її війни проти України.

За словами людей, знайомих з цим питанням, пропозиція, яка може вимагати від ЄС розширення критеріїв включення до списку, спрямована на одного з основних постачальників страхових послуг для танкерів, що перевозять російську нафту, після того, як наприкінці 2022 і на початку 2023 року "Велика сімка" запровадила верхні межі цін на більшість російської морської нафти і пального.

Якби ця ідея була реалізована, вона створила б масштабні і важко оцінювані ризики і витрати – не тільки для російської торгівлі нафтою, але й для більш широких міжнародних товарних перевезень, які покриває "Ингосстрах".

Оцінка все ще перебуває на ранній стадії, і московський "Інгосстрах" наразі не включений до останнього проекту нового пакету санкцій, який обговорюється блоком на умовах анонімності, повідомили співрозмовники. Навіть якщо Єврокомісія схвалить цю пропозицію, вона все одно зіткнеться з численними перешкодами, враховуючи, що кілька країн-членів, включаючи Угорщину, виступають проти більшості заходів, спрямованих проти російського енергетичного сектору, зазначили співрозмовники. Санкції ЄС вимагають підтримки всіх країн-членів.

Критерії включення до списку спрямовані на фізичних та юридичних осіб, які працюють у секторах економіки, що забезпечують російський уряд суттєвими джерелами доходів, що необхідно було б продемонструвати у випадку з "Інгосстрахом".

"Рішення про включення до переліку обговорюються і приймаються державами-членами в рамках конфіденційної процедури", — заявив Пітер Стано, провідний речник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Інгосстрах, що входить до п'ятірки найбільших російських страхових компаній, заявив, що "працює в суворій відповідності з усім чинним законодавством і дотримується суворих комплаєнс-процедур". Фірма "дотримується рекомендацій, викладених у відповідному Керівництві щодо санкцій для організацій, що працюють у секторі морського судноплавства, опублікованому OFAC, та інших відповідних керівних принципів, де це може бути застосовано", – йдеться у коментарі, надісланому компанією електронною поштою.

ЄС, США та інші союзники запровадили кілька раундів санкцій проти російського експорту, компаній та чиновників після вторгнення в Україну. Союзники Києва особливо зосереджені на боротьбі з можливостями Москви обходити санкції і на обмеженні її майбутніх доходів, щоб зменшити можливості Владіміра Путіна фінансувати і підтримувати російську війну.

Обмеження цін "Великої сімки" на російську нафту і нафтопродукти забороняє західним судновласникам, страховикам і посередникам надавати судна і послуги для вантажів, вартість яких перевищує встановлені порогові значення.

Ці обмеження спричинили відмову від західного страхування і потребу в альтернативах.

У квітні Міжнародна група клубів страхування суден (International Group of P&I Clubs), лондонська парасолькова організація, що об'єднує клуби, які страхують відповідальність судновласників від ризиків, включаючи розливи та зіткнення, надала послуги лише 16% усіх танкерів, що перевозять російську нафту. Це найнижчий показник принаймні з початку 2023 року, згідно з даними про морські перевезення, зібраними агентством Bloomberg.

Москва змогла обійти значну частину впливу цінового обмеження, зібравши флот танкерів, що працюють у юрисдикціях, які важко відстежити, і звернувшись до незахідних постачальників послуг для транспортування своїх барелів на нові ринки, такі як Індія.

У наступні місяці після вторгнення "Ингосстрах" заявляв, що не заповнить порожнечу, якщо санкції змусять західні фірми припинити страхування російських нафтових поставок.

Відомо, що "Росгосстрах" надає принаймні певний захист і страхове покриття, але повна міра його участі не зрозуміла, і немає жодних ознак того, що компанія порушила санкції. Вона також надає послуги страхування та гарантування для деяких інших товарних операцій.

"Усі наші поліси страхування відповідальності містять застереження про виключення санкцій, яке виключає надання покриття у разі порушення будь-яких санкцій відповідно до чинного законодавства", — заявили в "Інгосстраху". "Умови наших полісів є аналогічними до тих, що пропонують провідні P&I клуби та міжнародні страховики".

У 2023 році ЄС і Великобританія наклали санкції на Російське національне перестрахувальне товариство, яке забезпечує державне покриття всіх внутрішніх ризиків, пов'язаних із санкціями, включаючи перестрахування суден і морських вантажів. Обмеження фактично закрили для компанії два основні західні ринки перестрахування.

Джерело:  Bloomberg
URL статті:  https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-29/eu-weighs-proposal-to-sanction-russian-oil-tanker-insurer-ingosstrakh

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес