На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

EIOPA випустив звіт, в якому назвав головні ризики в секторі страхування Європи

Версия для печати Версия для печати
27.06.2024 

EIOPA опублікував сьогодні Звіт про фінансову стабільність за червень 2024 року, в якому проаналізовано ключові події та ризики в секторах страхування та трудових пенсій в Європі.

Складний макроекономічний фон

Страховики та професійні пенсійні фонди працюють у макроекономічному середовищі, яке характеризується високою геополітичною напруженістю, низкою виборів у великих економіках, невизначеністю щодо економічних перспектив та зменшенням підтримки глобалізації та міжнародного співробітництва.

В останні місяці 2023 року економічна активність призупинилася через жорсткі фінансові умови та обережні споживчі витрати. Очікується, що у 2024 році економічне зростання залишиться пригніченим. Процентні ставки в єврозоні знизилися, оскільки інфляція наблизилася до середньострокової цілі Європейського центрального банку в 2%, але волатильність у цьому питанні домінує в дискусіях.

Фінансові позиції залишаються сильними

Європейські сектори страхування та професійного пенсійного забезпечення в цілому залишаються міцними, незважаючи на широкомасштабні виклики. Страховий сектор добре капіталізований. Середні коефіцієнти SCR для страховиків життя та комбінованих компаній покращилися під час переходу від низьких до високих відсоткових ставок, так само як і рівні прибутковості. Валові страхові премії у секторі non-life продовжували зростати, тоді як у страхуванні життя спостерігалося більш помірне зростання.

Коефіцієнт ліквідних активів страховиків залишався стабільним протягом останніх років, хоча спостерігаються значні відмінності між країнами. Коефіцієнт збитковості у страхуванні життя є досить стабільним, хоча існують певні ознаки вразливості.

На сторожі нових ризиків

У відповідь на нульову процентну ставку минулого десятиліття інституційні інвестори, включаючи страхові компанії та пенсійні фонди, шукали прибутковість у так званих "альтернативних активах". Ці активи, як правило, більш неліквідні і часто більш складні за своєю структурою та підходом до оцінки, ніж звичайні категорії активів.

Звіт EIOPA про фінансову стабільність показує, що європейські страховики інвестують значну частину свого портфеля в європейські активи. 87% їхніх інвестицій у суверенні облігації, 80% акцій та 75% корпоративних облігацій припадає на європейські держави та компанії. Загальний портфель має значний перекіс у бік активів з фіксованою дохідністю, таких як державні та корпоративні облігації, проте значна частина (16%) їхніх інвестицій припадає на альтернативні активи, серед яких найбільшими є інвестиції в нерухомість та інвестиції, пов'язані з приватними борговими зобов'язаннями. Страховики спрямовують 5,7% своїх інвестицій у нерухомість через інвестиційні фонди, іпотеку та нерухомість. Приватний борг становить 2,6% від загального обсягу інвестицій, а 1,9% – приватний капітал.

Значні інвестиції в альтернативні активи, які часто є неліквідними, важко оцінюваними і дуже чутливими до процентних ставок, викликають занепокоєння з боку наглядових органів та фінансової стабільності. Як наслідок, наглядові органи пильно стежать за ризиками, пов'язаними з такими інвестиціями.

Окрім макро– та ринкових ризиків, страховики та пенсійні фонди також борються з ризиками, пов'язаними зі зміною клімату, а також з ризиками, пов'язаними з діджиталізацією та кібербезпекою.

2023 рік став ще одним роком високих збитків від стихійних лих. Екстремальні погодні явища, спричинені зміною клімату, спричинили приблизно 240 мільярдів євро економічних збитків у всьому світі, з яких страховики покрили приблизно 86-98 мільярдів євро. Страхові збитки від сильних злив і граду за останні два роки встановили нові рекорди в Італії та Франції, хоча страхування покрило лише близько 10% збитків. Це підкреслює нагальну потребу у вжитті додаткових заходів для усунення прогалин у захисті та постійному перегляді оцінок ризиків, моделей і даних страховиків.

Наглядові органи по всій Європі також дедалі більше занепокоєні ризиками, пов'язаними з цифровізацією. Хоча ця категорія ризиків наразі перебуває на середньому рівні, прогнозні оцінки вказують на її зростання, причому найбільше занепокоєння викликають слабкі місця в системі кібербезпеки та гібридні геополітичні конфлікти. Законодавчі ініціативи, такі як Цифрова операційна стійкість (DORA), Закон про штучний інтелект та ESAP, спрямовані на підвищення стійкості фінансових секторів до цифрових загроз. Очікується, що механізми передачі ризиків також відіграватимуть ключову роль у зростанні ринку кіберстрахування. У 2022 році первинні страховики перенаправили більше половини своїх премій з кіберстрахування перестраховикам, а в 2023 році були випущені перші в історії облігації на випадок кіберкатастроф.

"У час зростаючої невизначеності та скептицизму щодо майбутнього міжнародного співробітництва EIOPA залишається непохитною у своїй місії сприяння фінансовій стабільності на страховому та пенсійному ринках Європи. Наші галузі продемонстрували неабияку стійкість і довели свою силу перед обличчям різноманітних викликів, що швидко змінюються. Однак ми не можемо дозволити собі бути самозаспокоєними в майбутньому. Ми повинні залишатися пильними щодо нових ризиків і знаходити відповіді на них, які ще більше зміцнять наш сектор, принесуть користь громадянам і сприятимуть створенню безпечнішого та стійкішого світу".

Петра Хілкема, голова EIOPA
Джерело:  EIOPA
URL статті:  https://www.eiopa.europa.eu/europes-insurance-and-pension-fund-sectors-stay-resilient-amid-tense-risk-landscape-2024-06-27_en

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес