На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Зростання ризику морських війн піднімає питання P&I

Версия для печати Версия для печати
08.07.2024 

З початком російсько-українського конфлікту у 2022 році ризик морських воєнних ризиків посилився і має потенціал для подальшого зростання, враховуючи поточні геополітичні умови, включаючи нещодавні напади на кораблі в Червоному морі. Оскільки традиційні страховики воєнних ризиків, як правило, роблять акцент на покритті корпусу та машин і механізмів (КАСКО), зараз, можливо, настав час переглянути роль клубів взаємного захисту та відшкодування в управлінні військовими ризиками морських суден.

Зростання геополітичної напруженості збільшує ризики морської війни

З посиленням напруженості на Близькому Сході зросли військові ризики в регіоні, в тому числі в Червоному морі, одному з найбільш завантажених судноплавних шляхів у світі, що вже викликало занепокоєння андеррайтерів. Бойові дії в регіоні призвели до пошкодження кількох суден, що стало причиною щонайменше двох нещодавніх потоплень і трагічної загибелі чотирьох моряків.

Судноплавство в цьому регіоні скоротилося ще до останніх подій, і багато суден тепер використовують альтернативні маршрути, які, як правило, безпечніші, але займають більше часу і збільшують витрати. Навіть попри те, що трафік зменшився, основна загроза зберігається, як і в Чорному морі та інших водоймах, що постраждали від російсько-української війни.

Водночас, страховики військових ризиків визначили частини Західної Африки і Південної Америки як зони підвищеного ризику (ЗПР). Напруженість у Тайванській протоці та інших частинах Південно-Китайського моря може створювати додаткові потенційні загрози для суден і торгівлі, що проходять через ці води.

Чи повинні P&I клуби брати на себе первинне покриття військових ризиків P&I?

Посилення геополітичних суперечностей змусило судновласників проявляти обережність і замислитися над тим, як страхування може відреагувати на відповідальність, яку вони можуть понести внаслідок воєнних ризиків.

Покриття збитків, що виникають внаслідок інцидентів, спричинених війною, включаючи війну, революцію, повстання, повстання, громадянські заворушення і військову зброю, зазвичай виключено з більшості полісів страхування майна та засобів наземного транспорту і цивільного майна. Тому судновласники часто купують окреме покриття у страховиків воєнних ризиків.

Хоча традиційні страховики воєнних ризиків пропонують поліси, що також включають ризик "Морські ризики", вони, як правило, більше зосереджуються на ризиках, пов'язаних з аваріями та інцидентами на воді. Це викликає питання, чому первинні військові ризики P&I не входять до системи взаємного страхування.

Поза межами HRA військові ризики P&I є дуже обмеженими. Для HRA клуби могли б застосувати спільний підхід до оцінки ризику та розподілу премій. Це, ймовірно, призведе до певної економії коштів, хоча вона може бути незначною. Ще важливіше те, що клуби взаємного страхування мають ресурси і налагоджені глобальні мережі професійних послуг для реагування на великі військові події, пов'язані з серйозними травмами, загибеллю людей, забрудненням довкілля або ліквідацією уламків.

Подібні ресурси не є легкодоступними для більшості страховиків воєнних ризиків, в тому числі для різних товариств взаємного страхування воєнних ризиків, які в першу чергу зосереджуються на ризиках, пов'язаних з нанесенням шкоди здоров'ю людей та майну, що, як правило, є сферою їхньої компетенції.

Військові ризики P&I викликають дедалі більше занепокоєння

До нинішнього сплеску активності щодо воєнних ризиків розмежування воєнних ризиків "Вогневі ризики" та "Воєнні ризики" було складним завданням, значною мірою через те, що традиційні страховики воєнних ризиків робили акцент на ризик "Воєнні ризики".

Однак в результаті триваючого російсько-українського конфлікту страховики воєнних ризиків під впливом перестраховиків дали зрозуміти, що ризики "Вогневі ризики" викликають дедалі більше занепокоєння, запровадивши виняток для країн "Росія – Україна – Білорусь" (RUB) з програми перестрахування ексцедента збитковості Міжнародної Групи (МГ), яку планується продовжити на 2023 рік. Занепокоєння посилилося, коли страховики повідомили про скасування покриття військових ризиків у Червоному морі в непуловому клубному перестрахуванні напередодні продовження договору страхування цивільної відповідальності на 2024 рік.

Якщо премії за первинним покриттям військових ризиків у перестрахуванні цивільної відповідальності продовжуватимуть зростати, можуть з'явитися переваги для переходу до системи взаємного перестрахування цивільної відповідальності. Премія, що сплачується товариствам взаємного страхування, усуне потребу в елементі прибутку, і, як зазначалося вище, товариства взаємного страхування можуть мати більші можливості для врегулювання збитків від воєнних ризиків.

Крім того, такий підхід усуне вимогу до членів P&I-клубів страхувати свої судна на певну суму, щоб не вийти за межі надлишкового покриття воєнних ризиків P&I, яке зараз надається клубами. Клуби P&I могли б просто пропонувати стандартний ліміт "нульового" покриття військових ризиків P&I – наприклад, до 1 мільярда доларів США – без прив'язки до домовленостей H&M.

Нарешті, військовим страховикам більше не потрібно буде виділяти ємність для покриття військових ризиків P&I, що могло б внести більше динаміки на ринок військових ризиків H&M.

Marsh Specialty регулярно надає рекомендації щодо P&I клубів. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, зверніться до місцевого представника Marsh.

Автор:  Mark Cracknell
Джерело:  Marsh
URL статті:  https://www.marsh.com/en/industries/marine/insights/increase-in-marine-war-risk-raises-p-and-i-questions.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес