На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Страхування в Червоному морі майже подвоїлося після нападу на нафтовий танкер

Версия для печати Версия для печати
28.08.2024 

Вартість страхування суден, що прямують через Червоне море, майже подвоїлася після нападу єменських хуситів на танкер, з якого, ймовірно, витікає нафта, на тлі зростаючих екологічних побоювань щодо торгового маршруту, повідомили в середу джерела в галузі.

Пов'язані з Іраном бойовики-хусити вперше завдали ударів з безпілотників і ракет по водному шляху в листопаді на знак солідарності з палестинцями в Газі, як вони стверджують. В результаті понад 70 атак вони потопили два судна, захопили ще одне і вбили щонайменше трьох моряків.

Під час останньої ескалації, танкер Sounion під грецьким прапором був атакований минулого тижня кількома снарядами і, схоже, має витік нафти, повідомив Пентагон у вівторок.

Третя сторона намагалася відправити два буксири, щоб допомогти врятувати "Суніон", але хусити погрожували напасти на них, додав Пентагон.

Джерела в страховій індустрії, які говорили на умовах анонімності, повідомили в середу, що додаткові премії за військовий ризик, які сплачуються при проходженні суден через Червоне море, зросли до 0,75% від вартості судна з 0,4% до нападу, хоча в лютому вони були вищими і становили 1%, згідно з галузевими оцінками рівня ризику.

Останнє підвищення вартості може скласти сотні тисяч доларів за рейс через регіон, хоча тарифи для китайських суден з лютого знизилися на 50% через менший ризик стати мішенню, додали джерела.

Одне з галузевих джерел повідомило, що деякі страховики наразі не надають страхового покриття в цьому регіоні через потенційний ризик затоплення танкера.

Представник військово-морської місії Європейського Союзу "Аспідес" процитував лист, надісланий 28 серпня до морських рятувально-координаційних центрів, в якому йдеться про оцінку "доцільності захисних заходів", таких як буксирування судна "Суніон".

"Ця ситуація створює серйозну і неминучу загрозу регіонального забруднення, причому найбільшому ризику піддаються прибережні держави", – йдеться в листі.

Мільйон барелів нафти та пожежі

Джерело з морської безпеки повідомило, що в середу на борту танкера, який перевозив 1 мільйон барелів сирої нафти, сталася пожежа.

"Delta Tankers робить все можливе, щоб перемістити судно (і вантаж)", – окремо повідомив Reuters менеджер Sounion.

"З міркувань безпеки ми не можемо надавати подальші коментарі".

Хусити заявили, що атакували танкер частково через те, що Delta Tankers порушила заборону на "в'їзд до портів окупованої Палестини", – заявив у телевізійній промові військовий представник хуситів Ях'я Сарі (Yahya Saree).

Джерело Хуті також повідомило Reuters у середу, що судно горить, додавши, що внаслідок цього не буде витоку або забруднення моря.

Хоча екіпаж був евакуйований, хусити "схоже, сповнені рішучості потопити судно і його вантаж у морі", – заявив 24 серпня речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Судно Sounion стало третім судном афінської компанії Delta Tankers, яке зазнало нападу в Червоному морі цього місяця. Напад спричинив пожежу на борту, яку екіпаж загасив, йдеться у попередній заяві Delta Tankers.

Великий розлив нафти спустошить рибальські громади на узбережжі Червоного моря в Ємені, де півмільйона єменців працюють у цій галузі, йдеться в доповіді Організації Об'єднаних Націй, опублікованій минулого року.

"Цілі громади будуть піддаватися впливу небезпечних для життя токсинів", – заявили в ООН.

Джерело:  Reuters
URL статті:  https://www.reuters.com/world/middle-east/red-sea-insurance-nearly-doubles-after-attacked-oil-tanker-appears-leak-oil-2024-08-28/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес