На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Економічні збитки від кліматичних катастроф у Європі досягли 270 млрд євро в 2023 році

Версия для печати Версия для печати
03.09.2024 

Екстремальні погодні явища останніх кількох років, від раптових повеней у Німеччині, проливних дощів у Словенії до руйнівної спеки та лісових пожеж у Середземномор'ї, показали, що жоден регіон не застрахований від згубного впливу мінливого клімату. Нещодавні природні катастрофи – це не поодинокі випадки, а ознака нової кліматичної реальності.

Починаючи з 1980 року, Європа потеплішала вдвічі швидше, ніж у середньому по світу, а погодні умови на континенті стають все більш непередбачуваними і жорстокими. Ця нестабільність клімату впливає не лише на нашу забудову та сільськогосподарські угіддя, а й на економіку та колективне здоров'я.

За останні чотири десятиліття частота екстремальних погодних явищ у світі потроїлася, що призвело до економічних втрат у розмірі 270 мільярдів євро лише у 2023 році. Якщо не вжити рішучих заходів, траєкторія розвитку подій вказує на ще більші руйнування і ще більші збитки в майбутньому.

Пошук правильних відповідей на питання про те, як ми можемо пом'якшити зміну клімату та адаптуватися до її наслідків, вимагає знань з широкого кола політичних сфер. Саме тому EIOPA вітає новий звіт Діалогу зі стійкості до зміни клімату, скликаного Європейською Комісією. Цей міждисциплінарний звіт, що £рунтується на думках зацікавлених сторін з широкою базою знань, тісно пов'язаний з власними пріоритетами EIOPA у сфері сталого фінансування.

Використовуючи силу страхування

Страхування відіграє важливу роль у пом'якшенні негативних наслідків катастроф для макроекономіки, фінансової стабільності та бюджету. Інвестиційні можливості страховиків, їхній андеррайтинговий потенціал та навички оцінки ризиків можуть забезпечити свіже фінансування, вкрай необхідний захист і дієві рекомендації щодо подолання кліматичних ризиків. Коли трапляються катастрофи, страхування обмежує збитки і допомагає економіці швидше і повніше відновитися, тим самим зменшуючи фіскальний тиск на країни з високими фізичними ризиками.

Незважаючи на це, аналіз EIOPA показує, що в Європі застраховано лише близько чверті економічних збитків, пов'язаних з погодою та кліматом. Така велика прогалина у захисті має негативний вплив на європейську економіку та її громадян. Оскільки збитки зростатимуть, зменшення доступності та зростання вартості страхування лише збільшуватиме розрив у страховому захисті, посилюючи економічні витрати, системні ризики та фіскальний тиск на уряди.

Зменшення вартості страхування шляхом розподілу тягаря

У звіті "Діалог про кліматичну стійкість" визначено необхідність активного вивчення потенціалу нових схем державно-приватного співробітництва на рівні ЄС та на національному рівні. EIOPA підтримує такі партнерства, оскільки вони можуть сприяти запобіганню ризикам та адаптації до них, знизити вартість передачі ризиків заздалегідь та стимулювати попит і пропозицію на страхування.

Спираючись на свою попередню роботу з ЄЦБ щодо визначення варіантів політики для усунення прогалин у страхуванні від природних катастроф, EIOPA працює над конкретними рекомендаціями щодо ключових особливостей державно-приватних ініціатив, які можуть підвищити доступність страхування та зменшити навантаження на національні уряди. Наш аналіз існуючих державно-приватних схем може стати основою для розробки потенційного загальноєвропейського рішення і надати йому імпульс.

Для досягнення цілей звіту, які полягають у покращенні ідентифікації ризиків, підвищенні обізнаності про ризики, заохоченні адаптації та запобігання, EIOPA вбачає цінність у більш тісній співпраці між страховою галуззю, регуляторами, наглядовими органами та урядами.

Покращення оцінки ризиків шляхом обміну даними та знаннями

EIOPA зарекомендувала себе як центр передового досвіду в галузі моделювання катастроф і даних, надаючи наглядовим органам і страховикам цінні інструменти з відкритим доступом для кращого вимірювання та оцінки кліматичних ризиків. Наша інформаційна панель щодо прогалин у страховому захисті дає уявлення про вразливість окремих країн-членів ЄС до численних небезпек – від повеней до лісових пожеж.

Діалог про кліматичну стійкість підкреслює необхідність для EIOPA продовжувати вимірювати прогалини в страховому захисті на національному рівні та на рівні ЄС, щоб краще розуміти і вирішувати майбутні проблеми захисту на континенті.

Для покращення доступу до даних, необхідних для ефективної оцінки ризиків, органи влади ЄС у співпраці з державами-членами та страховою галуззю можуть розглянути можливість створення загальноєвропейського публічного центру даних про природні катастрофи. Зокрема, у звіті підкреслюється, що EIOPA необхідно розглянути можливість збору даних про страхові збитки та ризики природних катастроф і зробити їх загальнодоступними.

Підвищення обізнаності про ризики – зменшення ризиків та залучення споживачів

Розуміння того, як споживачі ставляться до ризиків, так само важливе, як і розуміння самих ризиків. Використовуючи знання з науки про поведінку, EIOPA розробило та протестувало рішення, що сприяють більшій популярності страхування від стихійних лих. Вони включають підвищення обізнаності про кліматичні ризики у сприятливі для навчання моменти, просування стандартизованих і порівнянних страхових продуктів, а також пропонування стимулів, таких як знижки на страхові премії за реалізацію заходів зі зниження ризиків. Такі ініціативи можуть сприяти більшому проникненню страхування та підвищенню стійкості суспільства до кліматичних катаклізмів.

Хоча поширення кліматичного страхування допомагає зробити домогосподарства та бізнес більш стійкими, воно не зменшує загальний ризик, потенційно ставлячи під загрозу доступність страхових продуктів і, зрештою, їхню доступність. EIOPA розробляє концепцію "імпакт-андеррайтингу" як ключового компонента успішної кліматичної стратегії у страхуванні. Імпакт-андеррайтинг – це коли страховики мотивують своїх клієнтів зменшити ризик, на який вони наражаються. Наприклад, домовласники, які встановлюють штормостійку черепицю на даху або протипаводкові двері, можуть отримати знижку на страхування свого житла в якості винагороди. Такий підхід може призвести до взаємовигідних результатів як для споживачів, так і для страховиків.

Зрештою, можуть знадобитися більш проактивні заходи, щоб утримати певні регіони застрахованими. У тих регіонах, де приватні страховики більше не в змозі запропонувати покриття за прийнятними тарифами, може знадобитися перегляд існуючих будівельних норм. Ми не повинні ухилятися від використання сучасних знань і новітніх наукових даних для оцінки того, де і як безпечно будувати житло, а де це може бути недоцільно. EIOPA вітає поступовий, чесний і конструктивний діалог на цю важливу тему.

Об'єднуючи аналіз попиту та імпакт-андеррайтинг, EIOPA розробляє проект практичного інструменту для підвищення обізнаності про ризики та покращення розуміння суспільством і галуззю відповідних превентивних заходів з метою зменшення страхових збитків та підтримки використання страхового захисту.

Прочитайте фінальний звіт Діалогу з питань кліматичної стійкості

Джерело:  EIOPA
URL статті:  https://www.eiopa.europa.eu/leveraging-insurance-shore-europes-climate-resilience-2024-09-03_en

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес