На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Морське страхування: геополітична напруженість створює нестабільні перспективи для морської торгівлі

Версия для печати Версия для печати
05.09.2024 

Обсяги морських перевезень залишаються високими: портові контейнерні перевезення зросли на 6,6% р/р за рік до серпня 2024 року. Проте геополітичні ризики становлять загрозу, оскільки зростання торговельної напруженості може вплинути на обсяги та попит у майбутньому. Незважаючи на війни і торговельну напруженість, морські страховики мають інструменти для захисту від погодних ризиків. Морські страховики також можуть отримати вигоду від зростання попиту, пов'язаного з переходом на низьковуглецеве паливо, яке наразі використовується лише 6% судноплавного флоту.

  • Спотові ціни на фрахт майже подвоїлися в період з квітня по серпень 2024 року, частково завдяки високому попиту, оскільки пропускна спроможність контейнерних портів зросла на 6,6% р/р за перші 8 місяців року.
  • Торговельна напруженість може мати негативний вплив на морські перевезення та попит на морське страхування. У 2019 році торговельна війна між США та Китаєм призвела до падіння премій морського страхування в Північній Америці на 15%.
  • Морські страховики можуть отримати вигоду від енергетичного переходу. У 2023 році лише 6% світового флоту було переобладнано на альтернативні види палива, що створює можливості для інвестицій у нові судна зі зростаючим страховим покриттям.
  • Морські страховики можуть протистояти геополітичним ризикам шляхом встановлення премій, управління ризиками та посилення превентивних заходів.

Морські перевезення користуються високим попитом і цінами, але зростання геополітичних ризиків може погіршити перспективи глобальних торговельних потоків. Спотові ціни на морські перевезення на основних торговельних маршрутах майже подвоїлися в період з квітня по серпень цього року.

Рисунок 1: Спотові ціни на морські перевезення, долари США за 40-футовий контейнер

Джерело: Swiss Re Institute

Це відображає як позитивний, так і негативний тиск: високий попит на морські контейнерні перевезення, який збільшив обмежені можливості пропозиції суден і контейнерів, а також постійні перебої і витрати, пов'язані з атаками на маршруті в Червоному морі. За перші вісім місяців 2024 року пропускна здатність контейнерних портів (вимірюється місткістю контейнерів на борту суден) зросла на 6,6% р/р, що на 6,5% вище, ніж за аналогічний період 2021 року, останнього періоду різкого зростання попиту.

Рисунок 2: Контейнерний потік (пропускна спроможність) у портах, 2015=100, з урахуванням сезонних коливань

Джерело: Swiss Re Institute

Стійкий споживчий попит у США та відновлення європейської економіки сприяють такому попиту. Однак імпортери можуть також здійснювати авансові поставки напередодні президентських виборів у листопаді через занепокоєння щодо майбутнього полегшення умов торгівлі. Торговельна політика США може стати більш протекціоністською після виборів, а вищі тарифи потенційно можуть зробити імпорт дорожчим. Наприклад, кандидат у президенти Трамп погрожував запровадити 60% мита на імпорт з Китаю і 10% – на імпорт з інших країн. Це не лише американська тенденція: кількість заходів, що обмежують торгівлю, підскочила до 3000 по всьому світу у 2023 році з 500 у 2015 році. 1

Оскільки світова торгівля товарами значною мірою здійснюється морським транспортом, підвищення торговельних тарифів може сильно вдарити по морському судноплавству. Наприклад, під час торгової напруженості між США і Китаєм у 2018-19 роках вартість товарообігу між двома країнами впала на 16% у 2019 році порівняно з попереднім роком. Протекціонізм також має стійкий вплив. Експорт США до Китаю сьогодні все ще нижчий за рівень, який був до початку напруженості.2 Геополітична напруженість також сприяє ширшій деглобалізації торгівлі. Економічні санкції, що впливають на торгівлю, стають дедалі поширенішими. Частка країн, на які поширюються фінансові санкції, приблизно подвоїлася до майже 60% у 2022 році з 30-35% у 2012-2017 роках.3 Зокрема, обмеження цін на російську нафту розглядається як таке, що важко забезпечити і яке може призвести до негативних непередбачуваних наслідків.4

Обсяги морських перевезень можуть сповільнитися з 2025 року. Протекціонізм значно зменшить американський імпорт, так само як і зниження темпів економічного зростання США та Китаю. Збільшення потужностей контейнерних перевезень вже на часі, і за оцінками торгової асоціації BIMCO, флот має зрости на 9,6% у 2024 році – найшвидшими темпами за останні роки – і ще на 5,5% у 2025 році.5 Перехід до нульового балансу є ще одним джерелом невизначеності для морської галузі, оскільки судновласники стикаються з витратами, пов'язаними з переведенням своїх флотів на низьковуглецеві види палива. Лише близько 6% світового судноплавного флоту наразі обладнано для роботи на таких видах палива, порівняно з 2,3% у 2017 році, а у 2023 році 45% нових замовлень будуть на судна, побудовані для роботи на альтернативних видах палива (включаючи СПГ).6

Морське страхування особливо схильне до геополітичних ризиків. По-перше, довші альтернативні судноплавні шляхи до Червоного моря збільшують ризики та невизначеність.7 По-друге, перевантаженість портів може призвести до збільшення накопичувальних ризиків для страховиків. По-третє, будь-яка ескалація конфлікту на Близькому Сході або нові геополітичні проблеми в інших регіонах світу також створюють виклики для морських страховиків. Дійсно, конфлікти в ключових морських вузьких місцях, таких як Малаккська протока, Ормузька протока і Босфор, та навколо них можуть призвести до збитків для страховиків. Вони також мають значний вплив на торгівлю, а отже, і на попит на страховий захист. По-четверте, торговельна напруженість може безпосередньо впливати на попит на морське страхування через скорочення торговельних потоків. У 2019 році під час торговельної напруженості між США та Китаєм падіння попиту на морські перевезення призвело до 15% падіння премій з морського страхування в Північній Америці.

Ми очікуємо, що морські страховики впораються з цими ризиками, як вони це робили протягом своєї багатовікової історії.8 Морські страховики можуть пристосуватися, стягуючи премії, співмірні з ризиками, керуючи своєю експозицією і посилюючи превентивні заходи, такі як робота з клієнтами з метою підвищення безпеки на борту. Можливості також відкриваються, наприклад, завдяки значним інвестиціям у нові судна з низьким рівнем викидів вуглецю, а також завдяки переходу компаній на решоринг або підвищенню стійкості ланцюгів поставок за рахунок використання декількох ринків збуту. Ціннісна пропозиція страхування, яка полягає в тому, щоб сприяти глобальній торгівлі, дозволяючи учасникам ланцюгів поставок брати на себе прораховані ризики, є актуальною саме в такі ризиковані часи.

Джерело:  Swiss Re
URL статті:  https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/Economic-Insights/marine-insurance.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес