На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Перегляд правил страхування Solvency II в ЄС: можливість для інвестицій та конкурентності

Версия для печати Версия для печати
16.09.2024 

Реалізація узгоджених амбіцій

Нещодавня публікація довгоочікуваного звіту про конкурентоспроможність ЄС Маріо Драгі, колишнього президента Європейського центрального банку, підняла важливі питання про те, як подолати величезні інвестиційні та інноваційні розриви в Європі.

Для європейських страховиків, які є одними з найбільших інституційних інвесторів, що наразі інвестують в економіку близько 9,5 трлн євро, поточний перегляд Solvency II є чудовою можливістю підвищити інвестиційну спроможність галузі та забезпечити свою глобальну конкурентоспроможність, зберігаючи при цьому високий рівень захисту страхувальників. Це пов'язано з тим, що Solvency II ЄС, один з найбільш (якщо не найбільш) консервативних пруденційних режимів у світі, має значний вплив на спроможність галузі покривати ризики, її здатність пропонувати продукти, а також рівень і тип інвестицій, які здійснюють страховики.

Європейська страхова галузь вітає політичну домовленість щодо перегляду Директиви про платоспроможність II – тексту першого рівня – досягнуту в грудні 2023 року. Зокрема, сектор вітає зміни, внесені Європейським парламентом та Радою ЄС для покращення ставлення до довгострокового бізнесу, що створює потенціал для вкрай необхідних покращень у сферах капіталу та волатильності. Однак остаточний вплив перегляду Solvency II тепер значною мірою залежатиме від майбутніх технічних заходів 2-го рівня, які наразі обговорюються.

Приємні зміни…

Як індустрія, наші ключові запити щодо перегляду Solvency II стосувалися змін, які б призвели до змін:

  • покращення ставлення до довгострокового бізнесу, зменшення надмірних вимог до капіталу та волатильності, а також підвищення здатності галузі брати на себе ризики;
  • краще застосування пропорційності для забезпечення ефективності та диверсифікації страхового ринку;
  • зменшення операційного та звітного навантаження для всіх страховиків.

Оновлена Директива 1-го рівня, якщо вона буде доповнена послідовними змінами в делегованих актах ЄС, які встановлюють детальні вимоги до застосування Платоспроможності II, в цілому відповідатиме першим двом з наших ключових запитів.

І небажаний розвиток подій…

Однак, в цілому, перегляд призведе до підвищення операційних вимог та вимог до звітності для більшості європейських страховиків. Це викликає розчарування і суперечить меті забезпечення конкурентоспроможності ЄС на світовому ринку. Зменшення адміністративного тягаря шляхом покращення пропорційності було однією із запланованих і спільних цілей промисловості, Європейської Комісії, Ради та Парламенту. У більш широкому розумінні, це одна з головних ініціатив Комісії.

Огляд також додав значні нові рівні вимог. Вони включають короткострокові плани управління ризиком ліквідності (LRMP), плани управління ризиком стійкості, довгострокові кліматичні сценарії в оцінці власних ризиків і платоспроможності (ORSA), вимоги до аудиту, додаткову внутрішню типову звітність, а також плани превентивного відновлення (з Директиви про відновлення і врегулювання страхових випадків (IRRD)).

У той же час, перегляд мало чим допоміг зменшити масу регуляторних вимог, з якими стикаються страховики.

Критичний момент – завершальна фаза

Щоб реалізувати потенційні переваги перегляду Solvency II, страхова індустрія закликає країни-члени ЄС забезпечити, щоб законодавство 2-го рівня повністю відображало політичну домовленість між законодавцями. Це найкращий спосіб дій, який продемонструє прихильність ЄС до залучення інвестицій, стимулювання кліматичних та цифрових перетворень, створення Союзу ринків капіталу (СРК) та – в основі – підтримки міжнародної конкурентоспроможності. Крім того, Європейська Комісія повинна виконати своє зобов'язання щодо спрощення та зменшення навантаження на звітність на 25%.

Погляньмо на деталі ближче

У липні 2024 року Insurance Europe опублікувала заяву високого рівня, що супроводжувалася трьома позиційними документами: "Покращення ставлення до довгострокового бізнесу", "Підвищення ефективності регулювання (пропорційність та звітність)" та "Плани щодо ризиків сталого розвитку за стандартом Solvency II".

У цих документах викладено погляди галузі та пакет ключових пропозицій щодо розробки заходів 2-го та 3-го рівнів платоспроможності в рамках Solvency II, які, у разі їх впровадження, допоможуть підвищити інвестиційну спроможність європейських страховиків та їхню здатність конкурувати на глобальній арені.

Джерело:  Insurance Europe
URL статті:  https://www.insuranceeurope.eu/news/3195/solvency-ii-eu-insurance-rules-review-a-prime-chance-to-unlock-investment-and-increase-competitiveness-in-europe

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес