На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Незважаючи на війну, ринок страхування життя продовжує працювати

Версия для печати Версия для печати
08.07.2022 

Компаній, що надають такі послуги, сьогодні є 13. Стільки ж їх було і до війни.

Страховики сегменту life наразі зіткнулися з такими викликами:

  • падіння платежів;
  • зростання виплат;
  • відмова деяких компаній – нерезидентів із перестрахування в наданні перестрахового покриття.

Компанії зі страхування життя в перші два місяці війни в середньому не отримали більше 50% страхових платежів порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

Сьогодні спостерігається поступове відновлення обсягів страхових надходжень: на початок липня цей показник становить 74% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ринок страхування життя гідно витримує випробування війною.

Однак основою проблемою на ринку лишається те, що ризики, викликані війною, у більшості випадків не покриваються або ж таке покриття коштує дуже дорого. Можливості страхових компаній обмежені, оскільки ринок дуже залежний від перестраховиків на міжнародних ринках.

Міжнародний страховий ринок уже зафіксував до 30 млрд доларів прямих збитків від війни, однак залишається стриманим щодо страхування ризиків, які походять з України.

Очевидно, необхідне запровадження дієвого механізму відшкодування збитків, завданих воєнними діями та їх наслідками.

Національний банк України розглядає можливості здійснення перестрахування таких ризиків на міжнародних ринках через залучення донорів, які надаватимуть цільову допомогу – компенсуватимуть частину премії, братимуть участь у відшкодуванні збитків тощо. Утім, на розроблення такого механізму потрібен час.

Крім того, Національний банк пропонує створити податкові стимули та врегулювати норми, що стримують розвиток ринку страхування. Так, регулятор спільно з учасниками страхового ринку розробив та у травні подав до Міністерства фінансів України та Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики пропозиції змін до Податкового кодексу України.

Уведення в 2024 році в дію нового Закону України "Про страхування" стимулюватиме розвиток ринку. Зокрема, life-страховики зможуть розширити свої продуктові лінійки, включивши у свої ліцензії нові для них класи, а після прийняття спеціальних законів, над якими працює НБУ, також з’явиться можливість інвестиційного страхування та безперервного страхування здоров’я.

Новий закон для life-страховиків відкриє ринок медичного страхування та створить передумови для розвитку недержавного пенсійного страхування.

Источник:  НБУ

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес