На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

ПОЛЬЩА: нові правила врегулювання страхових випадків можуть призвести до збільшення виплат з ОСЦПВ

Версия для печати Версия для печати
06.10.2022 

Нові рекомендації Управління фінансового нагляду Польщі (KNF) щодо врегулювання страхових випадків в автострахуванні, які набудуть чинності з 1 листопада 2022 року, можуть дати значний внесок у підвищення інфляції виплат з ОСЦПВ. Внаслідок цього виплати можуть зрости на 19-27% у першому кварталі 2023 року, вважають аналітики, яких цитує польська преса.

Нові рекомендації, надані KNF у липні 2022 року, замінять стандартний регуляторний набір вимог 2014 року. Вони можуть призвести до збільшення обсягу сплачених компенсацій. Як підкреслюють аналітики Deloitte, серед факторів, які можуть зумовити зростання вартості ремонту, можна виділити наступні:

  • Збільшення погодинних витрат на оплату праці при ремонті автомобілів, особливо в невеликих містах з невеликою конкуренцією, оскільки рекомендація передбачає, за незначними винятками, заборону страховикам організовувати ремонт за межами місцевого ринку, тож фактор вартості робочої сили набуде ваги;
  • Підвищення цін на запчастини в калькуляціях: рекомендація забороняє використання знижок, що застосовуються в ремонтних майстернях і торгових точках, що співпрацюють зі страховиком. Також, оскільки постраждалі матимуть право використовувати оригінальні запчастини для ремонту, незалежно від віку чи стану транспортних засобів, це може сформувати додаткові витрати на ремонт на основі рахунків-фактур;
  • Зменшення кількості врегульованих страхових подій та збільшення витрат на процес врегулювання дрібних претензій із низькими сумами компенсацій за рахунок ускладнення процесу врегулювання.

Незважаючи на те, зараз дуже важко оцінити вплив рекомендації на середню суму відшкодування, оскільки це значною мірою залежатиме від рішень страхувальників у процесі врегулювання, страховики вважають, що вплив рекомендацій сягатиме 8-10% від розміру шкоди, заподіяної кожній автівці.

"Природа страхового бізнесу є циклічною, і повна адаптація цін до збільшених витрат триватиме щонайменше кілька кварталів. Iнфляція збитків, безсумнівно, зменшить маржу та обтяжить результати страховиків у наступному році", – говорить Марчін Варшавський, головний аналітик зі страхування Deloitte.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес