На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Mind nominations 2022: компанії та люди, які вразили протягом року. Ч. 12. Страховий ринок

Версия для печати Версия для печати
11.01.2023 

Mind підбиває підсумки року, виділивши в кожній галузі національної економіки людей та структури, які проявили себе після 24.02 особливо яскраво – нехай і не завжди успішно – чи зіткнулися з безпрецедентними, навіть із поправкою на загальну кризу, викликами. Цей перелік не є рейтингом, але він відображає думку профільної частини редакції про те, що найважливіше сталося в роботі тієї чи іншої індустрії.

"Постраждалий року" – компанія / бренд, що зазнали непоправних збитків через війну.

"Незламний року" – компанія / бренд, значущий для галузі, що зазнав величезних збитків через війну, але зумів відновити роботу та продовжувати її.

"Угода року" – найбільш значуща для країни / галузі угода, наймасштабніша за розміром та/або впливом, що набуває ще більшого значення з огляду на воєнні дії та майбутню відбудову країни.

"Позитивне здивування року" – компанія / бренд / персона, які на тлі збройної агресії зуміли вирватися в лідери / наростити прибутки / зайняти проактивну позицію, що стало несподіванкою для галузі / професійної спільноти / ринків і надало додаткової стійкості галузі / країні.

"Розчарування року" – компанія / бренд / персона, що на тлі збройної агресії, маючи величезні ресурси, не змогли ними правильно розпорядитися чи зайняли деструктивну позицію.

"Антищасливчик року" – компанія / бренд / персона, що напередодні війни вагомо проінвестували в якийсь проєкт / актив / нішу, але війна це знищила докорінно або ж починання втратило актуальність на довгі роки.

"Провал року" – структури, персони та інституції, що ухвалювали найбільш невдалі / суперечливі / недоречні рішення в умовах воєнного часу.

"Бенефіціар війни" – компанія / бренд / персона, які на тлі збройної агресії отримали більше зиску, ніж збитків.

Оскільки формат роботи й насиченість подіями в різних сферах значно відрізняються, то в кожній галузі може бути від чотирьох до семи номінантів.

Наступний розділ проєкту Mind Nominations 2022 – Страховий ринок

2022 рік приніс страховому ринку України багато драматичних історій. Найвражаючі з них були про компанії, які, пропрацювавши перед тим понад 10-20 років і витримавши багато минулих криз, змушені були піти під тиском реалій війни або у зв’язку з вимогами регулятора.

Наприклад, харківська СК "Мега-Гарант", яка, за розповідями інших страховиків, вивозила людей з-під обстрілів, евакуювала сервери та робила все, щоб залишитися на плаву. Але влітку НБУ зупинив ліцензії цієї СК, бо вона була пов’язана з Мегабанком, до якого раніше було введено тимчасову адміністрацію.

У компанії "Мотор-Гарант" зупинили ліцензії через "втрату репутації" їхнього акціонера – В’ячеслава Богуслаєва. Оскаржуватиме зупинення своїх ліцензій і СК "Добробут та Захист", про що детальніше – нижче.

Геть інша картина – з "Альфа Страхування", однією з найбільших СК України. Заснована 2000 року як СК "Веста", у 2008-му увійшла до "Альфа Груп" Михайла Фрідмана, Петра Авена та Германа Хана. Одна з топ-20 компаній країни за 9 місяців 2022 року зібрала 719 млн грн страхових премій. У грудні 2022-го НБУ призупинив ліцензії СК "Альфа-Страхування" до 5 грудня 2023 року, давши час на усунення порушень.

"Мотор-Гарант", "Альфа-Страхування" – це працюючі компанії, які виконували зобов’язання – десятки та сотні мільйонів гривень страхових виплат, давали роботу українським громадянам та сплачували десятки мільйонів податків до держбюджету. Більше розумно при виникненні питаннь до репутації акціонерів передавати акції компаній третій особі. У країні й так триває війна та криза, навіщо закривати працюючий український бізнес із тисячами співробітників та сотнями тисяч клієнтів?" – дивується голова Асоціації "Страховий Бізнес" В’ячеслав Черняховський.

З огляду на нещодавню заяву першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової про те, що питання щодо націоналізації Альфа-Банку (нині Сенс банк) зараз вже не стоїть настільки гостро, як раніше, можна припустити, що й "Альфа-Страхування" за рік може повернуться на ринок із новим потенціалом. 9 січня 2023 року під час телемарафону "Єдині новини" Катерина Рожкова заявила: "На сьогоднішній день ми не бачимо ознак, які б загрожували платоспроможності Альфа-Банку".

Особливим випробуванням 2022-й став для компаній, клієнти та мережа яких зосереджені на Сході та Півдні України. Йдеться про таких "старих і міцних середняків", як одеський "Теком", запорізька "Оранта-Січ" та інші. "90% мого ринку – це Запорізька область. 70% із нього перебувають в окупації. Ми ухвалювали рішення, щоб вижити, що змогли – евакуювали із Запоріжжя", – розповідає Єгор Петровський, генеральний директор СК "Оранта-Січ".

В’ячеслав Черняховський вважає, що найкраще на ринку почувалися страхові компанії з іноземними акціонерами. За його підрахунками, якщо порівнювати результати за 9 місяців 2022 року з аналогічним періодом 2021 року, то в компаній з іноземним капіталом падіння премій становило 13% (зібрали 13,9 млрд грн), а виплати скоротилися на 31% (виплатили 4,7 млрд грн).

"Компанії досягали цього різними шляхами, зокрема зростанням цін. Основні продукти (КАСКО, ОСАЦПВ, медичне страхування) міцно "прив’язані" до курсу іноземної валюти, необхідної для закупівлі запчастин, матеріалів для ремонту або медикаментів. У середньому ринок упав на 19% за преміями та на 25% за виплатами", – уточнює В’ячеслав Черняховський. Для порівняння: українські компанії не надто активно підвищували ціни, тому втратили в преміях 24%, але при цьому намагалися постійно здійснювати виплати, які зменшилися лише на 18%.

Сергій Авдєєв, голова однієї з найбільших українських СК "Арсенал Страхування" визнає: "Головний тренд – виживання. Усі страхові компанії займалися саме цим під час війни". За його словами, історично основну ємність українського ринку страхування складало автострахування. Традиційними драйверами цього ринку були продажі нових авто та банківське кредитування. У період війни автомобілі навіть на вторинному ринку продавалися мало.

Банки мало кредитували. Нового бізнесу страхові компанії не отримували. Усі намагалися утримати наявних клієнтів, але й тут були труднощі. Ті, хто виїхав з України машинами, здебільшого продовжували їх страхувати.

"Не можу сказати, що це прибутковий бізнес для СК – надто висока вартість ремонту за кордоном. Потім, коли війна затягнулася, багато клієнтів перереєстрували свої авто на єврономери та стали клієнтами локальних компаній. Вони більше не повернуться. Чимала частка тих, хто, виїжджаючи, взагалі кинув машини в паркінгах і відповідно не страхував. Загалом платоспроможність клієнтів катастрофічно знизилася", – визнає Авдєєв.

Однак навіть у цих жорстких умовах є свої переможці, які наростили обсяги бізнесу.

"Позитивне здивування року"

Vienna Insurance Group – на тлі падіння ринку компанії цієї групи зросли: СК "Княжа" – на 11%, а УСГ – на 36%. Причина – продаж обов’язкового страхування для автомобілів, які виїжджають з України, – "зеленої карти".

"Сам не знаю, як так вийшло. У мене запитують і акціонери, і журналісти, бо ми показали дуже високе зростання премій щодо цього виду страхувань. Ми лише чотири роки на цьому ринку", – розповідає Павло Нельга, голова СК "УСГ".

За 9 місяців 2022 року "зелена карта" зайняла в портфелі СК "УСГ" 42%, застраховано 502 000 автомобілів, причому основний потік припав на березень та квітень. Хоча зазвичай цей показник утричі менше.

Нагадаємо: Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) на початку війни надало всім, хто виїжджає за кордон, 50%-ву знижку на короткі поліси "зеленої карти" – строком до трьох місяців. Але це страхування все одно показало грандіозне для кризового року зростання.

Iз "зеленою картою" компанія "Українська страхова група" працює з 2019 року. Частину портфеля по "зеленій карті" СК "УСГ" отримала при об’єднанні із СК "Глобус", яка працювала із "зеленою картою" понад 20 років. Об’єднання "Глобус" та УСГ відбулося 2019 року.

У свою чергу СК "Княжа", що входить до Vienna Insurance Group, зросла за преміями на 11%, зібравши 867 млн грн.

Голова СК "Княжа" Дмитро Грицута розповідає: "За 9 місяців 2022 року ми опустилися на четверте місце за обсягами "зеленої карти" у рейтингу СК, хоча були впевнено треті. Проте обсяг премій справді зріс. Також у нас історично Західні та Центральні регіони були сильнішими за Схід".

"Це разовий позитивний ефект, пов’язаний із великою хвилею людей, які виїжджають за кордон. Тому що українці, що виїхали як біженці, повинні будуть оформляти свої автомобілі в країнах-притулках і відповідно купувати страховки вже там", – каже Павло Нельга.

За словами генерального директора Асоціації "Страховий Бізнес" В’ячеслава Черняховського, продаж "зеленої карти" за 11 місяців 2022 року зріс у 2,1 раза за кількістю полісів і на 250% за сумою страхових платежів. "Усі компанії, які укладають договори по "зеленій карті", зросли за цим видом по платежах від 40% до 400%. Сталося це насамперед через величезний потік автомобілів на українській реєстрації, що виїхали за кордон, і через зміну курсу в євро, у якому Кабміном були встановлені розміри платежів ще 2005 року", – каже Черняховський.

Усього із "зеленою картою" працюють 12 страховиків, зокрема УТСК (приріст премій становить 20%), "Гардіан" (зросла на 23%, зібравши 629 млн грн премій), Страхова група ТАС (упала на 5% за преміями), СК "Оранта" (премії впали на 2%) тощо. Тож не лише "зелена карта" як вид, а й структура портфеля та інші фактори вплинули на успішність чи неуспішність СК.

"Незламний року"

"Європейське туристичне страхування" – компанія, яка за логікою мала сильніше за інших постраждати від воєнних дій, продовжила працювати і навіть входить до 30 найкращих страховиків країни рейтингу Insurance Top.

Флагманський продукт цієї СК – страхування медичних витрат, що купують українці, які виїжджають за кордон. Часто йшлося про поліси, прив’язані до туристичних путівок – відмовитися від такої страховки не можна було.

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України туризм зупинився, а держави ЄС почали запроваджувати для українських біженців статус тимчасового захисту, який передбачає безкоштовне надання більшості медичних послуг. На перший погляд, продажі медичного страхування для туристів мали обнулитися.

Але СК "Європейське туристичне страхування" за перше півріччя 2022 року продала страхування медичних витрат для тих, хто виїжджає за кордон, на 65,7 млн грн, а за три квартали – на 90,9 млн грн.

Хоча, згідно з рейтингом Insurance Top, загальні премії цієї СК за 9 місяців 2022 року обвалилися на 61,7% – до 130,6 млн грн. Для порівняння: у першому півріччі 2021-го обсяг продажів цих страховок становив понад 300 млн грн, тобто за підсумками півріччя флагманський вид "Європейського туристичного страхування" впав у п’ять разів. Але ЄСТ опинилася лідером сегменту, залишивши позаду польську PZU (80 млн грн), українську "Гардіан" (65,7 млн грн) та українську ВУСО (65,7 млн грн) за три квартали 2022 року.

Самі страховики пояснюють: компанії, які продають турстрахування, "виїжджають" на тому, що забезпечують (або принаймні обіцяють) своїм клієнтам полегшений доступ до медицини за кордоном. У ЄС зазвичай запис до лікаря за безкоштовною програмою для біженців можливий за два-три тижні, а то й більше. Якщо потрібен лікар, який розуміє російську чи українську мову, то знайти такого фахівця можна лише через місяць. А за страховкою людина моментально отримує весь сервіс своєю мовою плюс ліки. Отже, частина біженців продовжує купувати страховки, щоб мати доступ до якіснішої страхової медицини.

Середня ціна річного туристичного поліса на сім’ю становить 20 000 грн.

"Антищасливчик року"

СК "Добробут та Захист" зросла на 163% за преміями, перекупивши премії інших компаній, але НБУ в листопаді 2022 року її закрив.

Страхова компанія "Добробут та Захист" працює на українському ринку з 2001 року. Основними її клієнтами є великі юридичні особи в сегменті перевезень, управління нерухомістю, виробництва та послуг. Компанія мала й великих державних клієнтів – 182 відділення Київської дирекції "Укрпошти", "Укрзалізниця" та "Укроборонпром". Так, контракт з "Укрпоштою" компанія отримала, запропонувавши найменшу ціну в 40,259 грн, коли очікувана ціна закупівлі була 150,972 грн. Торги проходили через майданчик "Прозорро".

За 9 місяців 2022 року компанія підписала страхових контрактів на суму понад 202 млн грн, зокрема завдяки отриманню портфелів страховиків, які йдуть із ринку. Наприклад, свій портфель премій компанії передала невелика дніпровська СК "Альянс", яка в серпні 2022 року добровільно повернула Нацбанку свої ліцензії.

15 листопада НБУ зупинив ліцензію компанії "Добробут та Захист". Причиною названо порушення нормативів (достатності капіталу та ризиковості). Норматив достатності капіталу було порушено у квітні 2022 року, а норматив ризиковості – у липні. За словами генерального директора СК "Добробут та Захист" Костянтина Ксенича, ці порушення стали наслідком військової агресії росії проти України.

Страхова компанія запевняє, що від серпня виконувала всі нормативи. "Недосконалість методики оцінки фінансового стану страхових компаній спотворила реальну ситуацію: активи не зменшувались, а ось розрахункова величина нормативу зросла. При цьому компанія не мала боргів і невиконаних зобов’язань перед клієнтами", – говорить Ксенич.

Про відкликання ліцензії страхова компанія дізналася з інтернету – на сайті НБУ була опублікована відповідна новина. Обґрунтування та документальне підтвердження такого рішення СК не отримала досі, незважаючи на неодноразові звернення до регулятора.

"На ринку страхування є ніші, у які не можуть зайти великі західні компанії, оскільки вони вимагають дуже гнучкого та індивідуального підходу до клієнта. Ми думаємо, що такі компанії, як наша, є перешкодою для великих страхових компаній із західним капіталом розширити свій ринок клієнтів. I в такий спосіб НБУ розчищає ринок під конкретних гравців. Зараз ми продовжуємо виконувати зобов’язання та супроводжувати договори страхування, доки вони не припинять свою дію. Готуємо низку судових позовів для оскарження рішень Нацбанку щодо нас", – повідомив Mind голова СК "Добробут та Захист" Костянтин Ксенич.

"Розчарування року"

Політика НБУ щодо міжнародного страхування – заборонивши на початку весни 2022 року українським компаніям платити премії за міжнародне перестрахування, регулятор зробив ринок заручником ситуації, а деякі компанії поставив на межу виживання.

I насамперед це торкнулося компаній із українськими акціонерами. Страховики зобов’язані перестрахувати найбільші ризики, інакше при настанні страхової події сума збитків буде такою, що СК просто збанкрутує. Тому частину ризиків за великими об’єктами – промисловими підприємствами, великими партіями товарів, ТРЦ, запуску супутників тощо – СК шерить з іншими СК, віддаючи їм за це частину одержаних премій. Йдеться про міжнародні компанії, оскільки ємності українського ринку страхування для таких страховок бракує.

Так працюють усі страхові ринки світу.

Весь обсяг українського ринку вихідного перестрахування – тобто премії, виплачені іноземним компаніям – 3,3 млрд грн на рік. На початку весни 2022 року Нацбанк вбачав у цьому загрозу відмивання грошей та виведення капіталів із країни, а тому заборонив платити премії іноземцям.

У геть іншій ситуації були міжнародні СК, які мають "дочок" в Україні: вони могли не перестрахувати свої великі контракти, бо материнські офіси надавали гарантії щодо цього бізнесу.

Лише в грудні 2022 року страхові компанії домоглися від регулятора скасування заборони на платежі на користь закордонних перестраховиків. Втім із хитромудрими застереженнями, як-от обов’язкові рейтинги рівня А від міжнародних рейтингових агентств, перевірку репутації, структури власності тощо.

Платежі дозволили тільки для договорів, укладених до 24 лютого 2022 року, і за документами, які були складені до 31 травня 2022 року, тобто в разі пролонгування. А також для договорів, укладених з 24 лютого до 31 травня 2022 року, якщо їх умовами передбачено покриття воєнних ризиків. Але таких договорів на ринку фактично немає, тому що міжнародне страхування з покриттям воєнних ризиків для України закрито з 24 лютого 2022 року.

"Провал року"

Воєнне страхування – за всієї очевидної актуальності принесло страховим компаніям менше 1% премій.

Бойові дії та обстріли України з боку рф змусили страховиків запровадити новий продукт – страховку від воєнних ризиків. Вона діє лише для фізосіб і невеликих об’єктів, оскільки повноцінного воєнного страхування для України поки що не існує. Раніше Mind писав, що з 24 лютого практично всі міжнародні компанії закрили можливість купити міжнародні страховки від воєнних ризиків для України.

А ось для фізосіб із відносно невеликими сумами збитків самі ж українські страховики вирішили запроваджувати новий продукт. З літа 2022 року такі страховки з’явились у найбільших компаній – IНГО Україна, СГ ТАС, ARX, "Арсенал Страхування", ВУСО, "Метлайф", "Універсальна", "Княжа Vienna Insurance Group".

До кінця року стало очевидним, що це страхування не знаходить свого покупця серед громадян і не виправдовує очікувань ані клієнтів, ані компаній. Дуже категорично описує розчарування голова СК "Арсенал Страхування" Сергій Авдєєв. "Це радше невелика психологічна підтримка клієнтів, ніж повноцінне страхування, – каже він. – Так зване покриття воєнних ризиків містить масу умов і застережень, як-от, наприклад, виплата не може становити понад 10% вартості автомобіля? I по-іншому не буде. Воєнні ризики не можуть бути застраховані, коли вже настали. З початку запуску таких продуктів влітку 2022 року зібрані премії з них становили зовсім небагато – десяті частки відсотка в портфелях страховиків".

Задля справедливості треба сказати, що воєнне страхування має свій маркетинговий, репутаційний, а також благодійний момент. У ТАС розмір покриття при страхуванні від нещасного випадку залежить від того, скільки застрахований перераховує через СК для придбання ліків для ЗСУ. "У перший місяць ми зібрали 100 000 грн премій із такого страхування, 80% із них перераховуємо на допомогу нашим військовим. За три місяці для ЗСУ ми зібрали 1 млн грн", – уточнює Павло Царук, голова страхової групи ТАС.

Автор:  Людмила Слєпцова
Источник:  MIND
URL статьи:  https://mind.ua/publications/20251869-mind-nominations-2022-kompaniyi-ta-lyudi-yaki-vrazili-protyagom-roku-ch-12-strahovij-rinok

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес