На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Страхових виплат за знищений літак Ан-225 "Мрія" не буде — перестраховики анулювали покриття

Версия для печати Версия для печати
12.04.2023 

Страховики не виплачуватимуть страхове відшкодування за знищений 24 лютого російськими військами український літак Ан-225 "Мрія" у Гостомелі.

Представники української страхової компанії, яка раніше страхувала ризики ДП "Антонова", зазначили, що обставини пошкодження літака Ан-225 "Мрія" є страховим випадком, але страхове покриття було примусово анульовано 22 лютого 2022 року, за два дні до російського вторгнення, за ініціативою іноземних перестраховиків, які відмовились забезпечувати перестрахування ризиків. Про цю ситуацію страховик проінформував керівництво ДП "Антонова".

Більше року тому, наприкінці лютого 2022 року, російські окупанти знищили найбільший у світі транспортний літак "Мрія". Відповідно до сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar, літак АН-225 "Мрія" з бортовим номером UR-82060 5 лютого прилетів з аеропорту Біллунд, що у Данії, до аеродрому "Київ-Антонов-2" у Гостомелі. Після цього борт звідти не вилітав.

Після 5-го авіанальоту розбомбили "Мрію" повністю. Це трапилось в перший день війни 24 лютого 2022 р. Окупанти обстрілювали ангари аеродрому з вертольотів. Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за фактом знищення літака.

За даними слідства, службові особи державного підприємства "Антонов" протягом 30 січня – 24 лютого минулого року неналежно виконали свої службові обов’язки і не зберегли довірене їм майно.

Служба безпеки України зібрала ґрунтовну доказову базу на колишніх гендиректора ДП "Антонов", його заступника та начальника підрозділу з авіабезпеки. I підтвердила, що двом фігурантам провадження обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За матеріалами слідства, напередодні повномасштабного вторгнення чиновники не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту. Такі злочинні дії призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і знищення літака АН-225 "Мрія".

Українські страховики та авіакомпанії отримали повідомлення про виключення військових ризиків з покриття ще до початку війни

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, 12 лютого 2022 року, українські авіаперевізники та страховики отримали повідомлення від перестрахових брокерів, які забезпечували передачу ризиків на міжнародному ринку перестрахування, про тимчасове вилучення з перестрахового покриття всіх опцій з військових ризиків в авіаційному страхуванні, як страхування відповідальності перед третіми особами, так і авіакаско.

Українські авіаперевізники, які використовують лізингові авіасудна для перельотів, отримали повідомлення від страховиків про те, що протягом 48 годин з 14 лютого страхове покриття буде обмежене для польотів у повітряному просторі України. Таке рішення пов’язане із підвищеними ризиками початку бойових дій.

Воно стосувалося покриття військових ризиків за договорами страхування відповідальності та страхування авіакаско. Решта всіх ризиків, запевняли брокери, мало залишитись з повним страховим покриттям, як і раніше.

Глобальний ринок авіастрахування пережив найважчі пролонгації договорів

Аналітики Aon заявили, що глобальний ринок авіаційного страхування пережив найважчі пролонгації договорів перестрахування за останні два десятиліття, зі значним підвищенням тарифів та обмеженнями перестрахового покриття.

У новому звіті про динаміку ринку перестрахування в січні брокер зазначив, що страховики, які продовжили перестрахування в 2023 році, стикаються з "невизначеним ринком", на якому все ще не вирішені потенційно значні збитки від російсько-української війни, йдеться у звіті 10 Global Business Risks.

Однак, залежно від того, як розвиватимуться збитки, потенціал авіаційного перестрахування може опинитися під тиском, у той час як перестраховики, ймовірно, вимагатимуть від деяких клієнтів вищих рівнів власного утримання під час майбутніх пролонгацій.

Аналітики відзначили, що, хоча місткість перестрахування залишалася достатньою, щоб задовольнити попит, це мало свою ціну, оскільки тарифи значно зросли для перестрахування авіаційних ексцедентів від збитків, тоді як види захисту від авіакатастроф зазнали найвищого зростання.

Положення та умови також зіткнулися з тиском під час поновлення договорів, оскільки перестраховики перейшли до обмеженого покриття авіації на землю та покриття війни третіми сторонами у покритті всіх ризиків.

Авіаційні перестраховики тепер виключають воєнні ризики з авіаційного страхування за межами спеціалізованого військового ринку. Проте місткість авіаційного перестрахування від ризиків війни була в основному обмежена, оскільки більшість страховиків не змогли придбати бажані рівні покриття військових ризиків.

Оскільки неспровоковане вторгнення Росії в Україну продовжується, надії на відновлення глобального ринку авіаційного страхування дещо згасли, оскільки пролонгації договорів в 2022 році, за даними перестрахового брокера Gallagher Re, стануть "складним завданням".

Після двох років стресу, пов’язаного з пандемією, і багатомільярдних втрат галузі, початок цього року запропонував відновлення світового авіаційного ринку.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/04/12/42543

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес