На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Досвідом життя в Україні задоволені 30% українців і лише 15% вважають доходи достатніми — опитування

Версия для печати Версия для печати
24.05.2023 

Надзвичайно добре і просто добре оцінюють свій досвід життя в Україні відповідно 5% і 25% українців, тоді як погано і категорично незадовільно – відповідно 22% і 9%, такими є висновки оновленого опитування "Барометр якості життя", проведеного ЄБА разом із дослідницькою компанією Gradus Research.

Задоволеність своєю роботою та рівнем доходу – важливий фактор впливу на рівень життя. Загалом, поточним місцем роботи задоволені 34% загальної аудиторії, в той час як певне невдоволення самореалізацією мають 33% аудиторії, – йдеться також у звіті.

Згідно з ним, основними факторами, що утримують українців на поточному місці роботи, є дружня атмосфера в колективі, комфортні та безпечні умови праці, налагоджені стосунки з керівником.

В асоціації зазначили, що від початку повномасштабної війни 23% загальної аудиторії отримали додаткову підтримку.

Серед членів самої асоціації показники помітно кращі: задоволені досвідом життя в Україні 44%, роботою – 69%, а додаткову підтримку отримали 81% респондентів. Найчастіше роботодавці надавали авансові виплати заробітної плати, допомагали з релокацією та компенсацією витрат, забезпечували житлом.

Водночас, як зазначається в результатах, суттєво гіршими є оцінки українцями рівня доходу. Серед загальної аудиторії достатнім його вважають лише 13% і ще 2% – більше достатнього, тоді як недостатнім 53%, а категорично недостатнім – 32%.

Зазначається, що 76% загальної аудиторії отримують менше 20 тис. грн на місяць, зокрема 53% – менше 10 тис. грн.

Серед представників бізнесу ЄБА картина набагато краща: 52% називає свій дохід достатнім, а 10% – більшим за достатній, тоді як 32% зазначили його недостатність і лише 6% – категоричну недостатність. Понад 20 тис. грн на місяць у компаніях ЄБА заробляють 80% респондентів.

Традиційно високі оцінки серед аудиторії асоціації має фактор соціального життя: задоволених своїм дозвіллям 52% проти 18% незадоволених. Тут різниця з картиною серед загальної аудиторії не така велика: задоволені своїм життям поза роботою 47% проти 18% незадоволених.

У ЄБА зазначили, що однією зі складових цього чинника є волонтерство, до якого сьогодні залучена переважна більшість жителів України.

Щодо безпеки, то серед загальної аудиторії її рівнем задоволені 25% проти 47% незадоволених, що краще ніж серед учасників ЄБА – відповідно 16% проти 53%.

За негативними оцінками очікувано лідирує східний регіон, – уточнюється в результатах опитування.

Сприйняття правового поля, що враховує оцінку дискримінації, рівня демократичних свобод і адміністративних послуг, схоже в обох аудиторій. При цьому частка задоволених респондентів (34% загальної та 33% бізнес-аудиторії) трохи перевищує частку незадоволених (31% загальної та 25% бізнес-аудиторії).

Схожа ситуація з освітою. Думки респондентів розділилися: близько третини позитивно оцінюють освітню систему в Україні – 34% від загальної та 31% бізнес-аудиторії. Інша третина – 30% від загальної та 31% бізнес-аудиторії – вважає якість і доступність освітніх послуг низькими.

Одностайні також оцінки екологічної ситуації в країні. Задоволені станом довкілля лише 15% загальної та 12% бізнес-аудиторії, тоді як більшість – 55% загальної та 53% бізнес-аудиторії – вважають його незадовільним. Найгірші оцінки жителів центру, півночі та столиці.

Оцінки системи охорони здоров'я вищі серед аудиторії ЄБА. Зокрема, 39% респондентів задоволені медичним обслуговуванням, тоді як незадоволених лише 22%. Компанії Асоціації активно користуються програмами медичного страхування, які можуть впливати на їхній досвід.

Водночас серед загальної аудиторії лише 23% задоволені рівнем медицини, тоді як 40% мають негативний досвід.

Барометр щастя в Україні – щорічне опитування, що проводиться ЄБА з 2018 року. У 2022 році опитування не проводили через повномасштабне російське вторгнення в Україну, а цьогоріч його оновили, що не дає можливості коректно порівняти з даними 2021 року.

Загальна аудиторія включала 1091 особу віком 16-60 років, яка проживає в містах із населенням понад 50 тис. (окрім Донецької, Луганської та Херсонської областей); бізнес-аудиторія – 359 співробітників членських компаній ЄБА незалежно від місця перебування.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес