На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Огляд страхового ринку України 1К2023: ринок non-life страхування скоротився на 7%, life — на 13%

Версия для печати Версия для печати
01.06.2023 

Обсяги валових премій ризикового страхування у I кварталі 2023 року зменшилися на 6% за квартал до 9,42 млрд грн, однак зросли на 7% порівняно з І кварталом 2022 року до 1,08 млрд грн, йдеться в Огляді небанківського фінансового сектору НБУ.

Премії страхування життя зменшилися порівняно з попереднім кварталом на 15% і залишилися нижчими на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Страховий ринок України за січень-березень 2023 року показав зниження на 14%. Загальний розмір валових страхових премій в 1 кварталі 2023 року скоротився з 10,5 млрд грн до 9 млрд грн. Українські страховики отримали від філій 1,5 млрд грн. премій, від страхувальників – фізичних осіб залучено 5 млрд грн, у тому числі 1,08 млрд грн зі страхування життя. Чисті страхові премії склали 7,65 млрд грн.

Водночас виплати страховиків життя зросли на 8% за квартал та на 65% порівняно з I кварталом 2022 року. Відношення виплат до премій у сегменті страхування життя зростає вже п'ятий квартал поспіль і досягло рекордного значення за останніх п'ять років.

Виплати з нон-лайф страхування зросли на 9% за квартал та на 17% за рік. Відношення виплат до премій повернулося на рівень показників 2021 року.

У І кварталі скоротилися надходження страхових премій за основними видами: КАСКО, ОСЦПВ, страхування життя. Натомість за рештою видів страхування доходи переважно зростали.

Зокрема, обсяг премій "Зеленої картки" майже не змінився за квартал, проте зріс більш ніж удвічі порівняно з I кварталом попереднього року. Водночас виплати за "Зеленою карткою" збільшилися майже вдвічі за перші три місяці року та більш ніж у п'ять разів порівняно з I кварталом попереднього року. Загалом авто– (КАСКО, ОСЦПВ і "Зелена картка") та особисте страхування (медичне, життя) незмінно формують переважну частку ринку за преміями та виплатами.

Відновлення можливості здійснювати платежі за перестрахуванням з нерезидентами наблизило обсяги премій, переданих у перестрахування нерезидентам, до довоєнного рівня. Внутрішнє перестрахування майже припинилося.

Коефіцієнти збитковості видів страхування змінювалися різноспрямовано. Для обов'язкового страхування показник зріс (погіршився) до 46% у результаті пожвавлення виплат та збільшення резервів збитків. Коефіцієнт збитковості добровільного страхування залишився майже незмінним на рівні 41%.

Компанії продовжили поступове зменшення резервів збитків за добровільними видами, розпочате у попередньому кварталі. Загальний коефіцієнт збитковості страховиків залишився на рівні 43%.

Комбінований коефіцієнт дещо збільшився (погіршився) у I кварталі до 94%. На це вплинув високий рівень адміністративних витрат страховиків та збільшення витрат на укладання та пролонгацію договорів перестрахування (на 16% до попереднього кварталу та майже вдвічі до I кварталу попереднього року).

Доходи від інвестицій ризикових страховиків надалі збільшувались і становили 690 млн грн у I кварталі (+14% до попереднього кварталу). Їхню більшу частину становлять доходи від вкладень у депозити. Таке збільшення інвестиційних доходів дало змогу втримати коефіцієнт ефективності діяльності на рівні 87%.

Інвестиційні доходи страховиків життя зросли на 9% порівняно з попереднім кварталом. Останні кілька кварталів компанії поступово збільшують частку депозитів у своїх портфелях. Тому доходи від депозитів майже зрівнялись із зиском від вкладень в ОВДП.

Ризикові страховики отримали за результатами кварталу прибуток, співмірний з попередніми роками, та досягли рентабельності капіталу на рівні 3%. Страховики життя продемонстрували рекордну за останні роки рентабельність капіталу (10%) внаслідок зменшення операційних витрат та зростання інвестиційних доходів.

Станом на 1 квітня 2023 року хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій порушували 9 страховиків (7 – станом на 1 січня 2023). Частка порушників нормативів у активах зросла до 1.5%.

Загальний обсяг активів страховиків станом на 31 березня 2023 року склав 69,4 млрд грн. За IV квартал 2022 обсяг активів страховиків життя збільшився на 3%, а за весь 2022 рік – на 18% до 20,6 млрд грн. Активи страховиків, що займаються ризиковими видами страхування, дещо зменшилися за квартал. Власний капітал скоротився до 21,8 млрд грн.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/06/01/42705

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес