На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Водолази пірнають на глибину, шукають уламки ракет, боєприпаси

Версия для печати Версия для печати
04.06.2023 

З допомогою новітнього обладнання водолази можуть пірнати на глибину до 60 метрів

Шукати уламки ракет, боєприпаси та навіть потопельників навчаються одеські рятувальники напередодні старту купального сезону. Тренуються двічі на тиждень в акваторії моря. Вчаться розпізнавати під водою не лише металобрухт, об який можна травмуватися, а й знешкоджувати різні предмети.

Рятувальники готують спорядження для занурення. Перевіряють системи зв'язку та герметичність костюмів і розділяються на команди по троє. З них – один пірнатиме, решта забезпечують його навігацію та страхують на випадок екстремальної ситуації.

У такому обладнанні водолаз-рятувальник крокуватиме морським дном. Кисню в балонах вистачає приблизно на півтори-дві години.

Перше занурення – і робота починається. Завдання – перевірити, чи немає в акваторії небезпечних предметів для відпочивальників та знайти умовного потопельника.

Страхує водолаза рятувальник Денис. Показує, з допомогою прибору уважно стежить за всіма показникАми товариша.

Це глибини, на якій глибині, це скільки воздуха подача, скільки він лише, це скільки в балоні, — пояснює водолаз-рятувальник Денис Лещік.

Поруч рятувальники готуються запустити у допомогу надводний дрон.

Це надводний дрон сонобот, який використовується для пошуку. Основне для нашої роботи знаходити, на жаль, тіла під водою або затонувший катер, корабель, все, що нам потрібно знайти під водою. Можливо 15, 20, до 100 метрів, але там буде вже не така чітка картинка. Як для нашої роботи, до 10-15 метрів, це з головою, — зазначає водій-моторист Віктор Бутенко.

Акваторію три водолази обстежують за день. Утім, кажуть, за допомогою дрона справа піде набагато швидше.

Раптом один із водолазів подав сигнал про допомогу та почав спливати. Страхувальник миттєво рушає до колеги.

Я дав тривожну команду, що в мене відстібнувся балон резервний. Якщо закінчується повітря в основних балонах, ти переходиш на дихання резервним. Екстрений підйом заборонений, його тримають груза, якщо щось трапилося, то він скидає з себе груза і тоді може піднятися, як проста людина плаває, — пояснює водолаз-рятувальник Олександр Берекет.

Водолаз занурюється вдруге і за кілька хвилин знову подає сигнал.

Умовного потопельника підіймають на рятувальний човен, водолази повертаються на узбережжя.

До відкриття цього сезону до рятувальників звертаються, аби перевірити безпечність купання в дозволених зонах. Водолази не виключають, можуть знаходити у морі боєприпаси. Для цього – опановують ось такий підводний дрон. Раніше Євгену доводилося вилучати лише снаряди часів 2 світової війни.

Дрон призначений для виявлення, висловлення і знешкодження вибухонебезпечних предметів під водою. Це пошукові роботи, це підйом на сушу. Підіймаємо за допомогою дрона, але якщо це є неможливим із-за ваги чи стару боєприпасу, тоді спускається безпосередньо робочий водолаз і здійснює підйом, — каже рятувальник Євген Корецький.

З допомогою новітнього обладнання водолази можуть пірнати на глибину до 60 метрів, утім дозволено – лише не більше 12.

Чого до 12 – у нас відсутня барокамера, захворювання водолазів лише через барокамеру, а т.к.в Одесі одна є і то не працює. Якщо ми знайшли уламки ракет, провели поверхневий огляд, викликаємо службу, у нас є водолази-піротехніки, — зазначає начальник водолазно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС в Одеській області Микола Каськов.

Тренування для водолазів проводитимуть двічі на тиждень, щоби впоратися зі всіма викликами цього сезону.

Автор:  Ольга Дунська
Источник:  5 канал
URL статьи:  https://www.5.ua/regiony/navchaiutsia-shukaty-ulamky-raket-boieprypasy-v-odesi-riatuvalnyky-hotuiutsia-do-startu-kupalnoho-sezonu-siuzhet-306887.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес