На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

За підробку полісу ОСЦПВ шахрай сплатить державі майже 20 тис. грн.

Версия для печати Версия для печати
15.09.2023 

Суд виніс ще один вирок за спробу фальсифікувати поліс ОСЦПВ.

На початку лютого цього року житель м.Засулля Лубенського району Полтавської області, сподіваючись таким чином "безкоштовно пролонгувати" термін дійсності документу, вніс неправдиві дані до полісу обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, а саме виправив дату його закінчення – з 03.02.23 на 03.08.23.

В липні цей громадянин став винуватцем аварії, і в процесі оформлення ДТП свідомо використав підроблений документ, пред'явивши його працівникам Патрульної поліції, що призвело до порушення проти нього кримінальної справи.

Під час суду обвинувачуваний повністю визнав свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.358*, ч.4 ст.358* Кримінального кодексу України.

За рішенням суду йому було призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн.

Також суд прийняв рішення стягнути на користь держави процесуальні витрати, пов'язані із залученням експертів для проведення судової технічної експертизи полісу ОСЦПВ, в розмірі 2 390 грн.

Таким чином, загальна сума, в яку шахраю стала спроба фальсифікувати поліс ОСЦПВ та скористатись ним при оформленні ДТП, склала майже 20 000 грн.

Згідно статті 41 закону "Про ОСЦПВ" МТСБУ здійснить регламентну виплату постраждалому, бо в цьому випадку винуватець ДТП вважається таким, чий транспортний засіб є незабезпеченим. Після того Бюро відповідно до статті 38 пред'явить регресний позов до шахрая-винуватця ДТП, і він буде змушений повернути МТСБУ суму сплаченого постраждалому відшкодування. В разі судового вирішення питання регресу на винуватця ДТП додатково будуть покладені судові та інші витрати, пов'язані з розглядом справи та виконанням рішення суду. МТСБУ щорічно стягує десятки мільйонів гривень регресів з незастрахованих автовласників, що скоїли ДТП, тому залишитися винуватцю безкарним годі й гадати.

"Цей кейс наочно ілюструє, не побоюсь цього слова, безглуздість намагань підробити поліс ОСЦПВ. Середня вартість полісу, за підсумками 2 кв. цього року склала 1 077 грн., тобто протизаконна спроба "подовжити дію договору" на півроку шляхом шахрайства, принесла б людині "економію" приблизно 500 грн., в 40 разів менше, ніж з неї стягнули на користь держави за правопорушення.

Впевнений, факт того, що в подібних справах суди стали регулярно виносити вироки, і що інформація про це стає публічною, зупинить автовласників, яким може спасти на думку спробувати фальсифікувати поліс ОСЦПВ, від таких небезпечних вчинків", — прокоментував генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк.

Нагадаємо, за схожим випадком шахрайства нещодавно винесений кримінальний вирок https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/180490/ на Дніпропетровщині.

*ч. 1 ст. 358 КК України. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб'єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут – караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

ч. 4 ст. 358 КК України. Використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Примітка. Під офіційним документом у цій статті та статтях 357 і 366 цього Кодексу слід розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи – докази у правозастосовчій діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв'язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Источник:  МТСБУ
URL статьи:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/180661/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес