На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Як застрахувати поштове відправлення на випадок його втрати?

Версия для печати Версия для печати
09.10.2023 

У сфері поштових пересилань, як і в будь-якій сфері послуг зі складною логістикою та обсягами, трапляються прикрі випадки втрати чи пошкодження поштових відправлень, затримки в доставці кореспонденції та інші неприємні для користувача речі. Про те, як уникнути ризику втрати поштового відправлення, і деякі нюанси роботи "Укрпошти" розповіла Mind керівниця патронатної служби голови Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастостного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК) Богдана Півень

Найбільші поштові оператори обробляють щодня понад 1,5 млн відправлень, доставляючи їх по усьому світу. Користувачам послуг поштових операторів важливо розуміти і свою участь в успішній доставці відправлення та з уважністю поставитися до вибору типу тарифу на пересилання, зважаючи на варіанти компенсаторів на випадок втрати, правильно оцінити для себе цінність посилки та знати основні права й алгоритми дій в разі втрати відправлення чи затримок у доставці.

У світі, а зокрема й країнах Європи, усталена практика визначення стандартів якості послуг із надання універсальної поштової послуги, що базується на вимірюванні відсотка втрат від доставленої кореспонденції. Наприклад, у Франції призначений оператор поштових послуг – La Poste – використовує метод і модель статистичної вибірки, які були погоджені та підтверджені регулятором. Дані надаються регулятору за допомогою цієї моделі. Норми якості встановлені для поштових відправлень передбачають, що відсоток обов'язкової вчасної доставки внутрішньої кореспонденції становить 95%, а міжнародної – 85%. Контролює ці норми національний регулятор, він може застосовувати штрафні санкції за недотримання цих відсотків.

Якщо користувач хоче бути впевненим, що в разі втрати відправлення він отримає компенсацію на визначену ним суму, то необхідно вказати оголошену цінність пересилання, і тоді 1% від оголошеної цінності відправлення додається до базового тарифу. Наприклад, за тарифом "Укрпошта стандарт" з Києва до Львова відправити поштове відправлення масою до 250 г та оголошеною цінністю 500 грн коштуватиме 42+5=47 грн. У разі втрати такого відправлення оператор має відшкодувати збитки в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуги поштового зв'язку та штраф у розмірі 50% вартості послуги. Тобто в разі, якщо наше реєстроване поштове відправлення з оголошеною цінністю 500 грн до Львова не доїхало до адресата у Львові, ви маєте право вимагати від оператора 578,75 грн: 500 (за цінність) + 52,5 (за вагу та страхування) + 26,25 (50% штраф).

Інші поштові оператори (у реєстрі НКЕК уже понад 100) не пропонують клієнтам тарифів без страхування взагалі. У випадку втрати або пошкодження посилки клієнт отримує компенсацію згідно з розміром оголошеної вартості – саме залежно від неї нараховуватиметься вартість страхування та залежатиме кінцева ціна доставки. У деяких операторів вартість страхування посилок уже включено в ціну доставки. На дорожчі посилки страхування обійдеться ще в 0,5% від оголошеної вартості.

Автор:  Богдана Півень
Источник:  MIND
URL статьи:  https://mind.ua/openmind/20263659-zagubleni-posilki-yak-nivelyuvati-rizik-vtrati-poshtovih-vidpravlen

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес