На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Великобританія підписала угоду про доступ до ринку фінансових послуг Швейцарії

Версия для печати Версия для печати
21.12.2023 

Великобританія і Швейцарія підписали угоду про визнання законів і нормативних актів один одного у сфері фінансових послуг, що полегшує доступ до ринку після Brexit для компаній, включаючи банки, страхові компанії та компанії з управління активами.

Канцлер казначейства Джеремі Хант і його швейцарська колега Карін Келлер-Суттер підписали договір про взаємне визнання в столиці Швейцарії Берні в четвер. Уряди обох країн працювали над угодою більше трьох років.

Це перша значна угода після Brexit, яка зближує дві найбільші економіки Західної Європи, що не є членами ЄС, в той час як угода про вільну торгівлю між ними все ще перебуває на стадії переговорів. Уряд Великобританії заявив, що підписання нових торговельних угод є однією з переваг виходу з Європейського Союзу. На прес-конференції в Берні Хант заявив, що Великобританія може використовувати швейцарську угоду як модель для співпраці з іншими країнами.

"Це угода, заснована на повазі: Швейцарські фірми можуть працювати у Великобританії за швейцарськими правилами, а британські фірми можуть працювати у Швейцарії за британськими правилами", — сказав Хант. "Це м'який, прогресивний, орієнтований на майбутнє спосіб відкриття доступу".

Швейцарія, тим часом, шукає нові умови для своїх відносин з ЄС. Келлер-Саттер заявила, що Швейцарія не має наміру надсилати ЄС жодних сигналів за допомогою нової угоди з Великобританією.

"Я не бачу зв'язку між цією угодою і новими переговорами з ЄС, — сказала вона. "Ми хочемо покращити наші відносини з Великою Британією і мати хороші відносини з ЄС".

Британсько-швейцарська угода охоплює такі галузі, як управління активами, банківські, інвестиційні послуги та страхування для корпоративних клієнтів – основи лондонського Сіті, який втратив частину бізнесу після Brexit. Обидва уряди в окремих заявах зазначили, що ця угода є першою у своєму роді. За словами Казначейства, угода надає британським компаніям "доступ до швейцарського ринку, якого не матиме жодна інша країна".

Зміни включають:

  • Швейцарські компанії з управління активами можуть обслуговувати британських клієнтів з активами понад 2 мільйони фунтів стерлінгів безпосередньо зі Швейцарії, застосовуючи при цьому швейцарське законодавство.
  • Фінансовим консультантам з Великобританії більше не потрібно буде реєструватися у швейцарських органах, щоб обслуговувати клієнтів з цієї країни, а отже, їм більше не потрібно буде складати швейцарські іспити.
  • Британські страхові брокери можуть продовжувати обслуговувати швейцарських клієнтів без необхідності створення місцевої бази, що вимагатиметься від інших іноземних брокерів з наступного року.
  • Британські страховики тепер можуть обслуговувати швейцарських корпоративних клієнтів напряму, однак страхування життя, нещасних випадків, здоров'я та автоцивілки виключені з цього правила. Також виключаються роздрібні страховики, які обслуговують індивідуальних клієнтів.

Хант сказав, що неможливо переоцінити потенційний вплив нового підходу, який може призвести до того, що фірми з інших країн будуть працювати у Великій Британії відповідно до своїх національних правил.

Це контрастує з підходом ЄС, де члени повинні дотримуватися принципу "динамічного узгодження з правилами і нормами один одного", — сказав Хант.

Обидві країни сподіваються, що ця угода сприятиме розвитку їхніх фінансових секторів. Швейцарія є третім за величиною торговим партнером Великобританії у сфері фінансових послуг. За даними Казначейства, двостороння торгівля зросла до 3,3 млрд фунтів стерлінгів (4,2 млрд доларів США) минулого року.

Переговори щодо угоди, які розпочалися в червні 2020 року зі спільної заяви тодішнього канцлера Ріші Сунака та міністра фінансів Швейцарії Уелі Маурера, зайняли приблизно на шість місяців більше часу, ніж Асоціація швейцарських банкірів оцінювала раніше.

Источник:  Bloomberg
URL статьи:  https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-12-21/uk-switzerland-sign-financial-services-deal-on-market-access

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес