На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Голова НБУ про те, яким має бути страхування від воєнних ризиків

Версия для печати Версия для печати
11.07.2024 

Про те, як Україна страхуватиме воєнні ризики, виданню Central Banking розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Одним із пріоритетів Національного банку України є створення страхового сектору, здатного впоратися з вимогами воєнного часу. Що це означає на практиці?

Ми намагаємося побудувати стійку, стабільну модель страхування воєнних ризиків. Є два ключових завдання і обидва мають бути однаково ефективними. Перше завдання – швидко розробити інструменти для задоволення потреб експорту та відбудови, а потім ми повинні побудувати всеохоплюючу систему для стійкої підтримки інвестицій для відновлення економіки.

Я хотів би нагадати, що логістична інфраструктура України зазнає постійних атак з боку росії. Однією з реакцій на них стало створення міжнародним співтовариством зернового quot;коридоруˮ шляхом переговорів за участю ООН і посередництва Туреччини. Як і все, що пов’язане з росією, це не спрацювало, тому що росія нас обманула. Тому Україна була змушена організувати альтернативний quot;коридорˮ, одночасно атакуючи російські військово-морські сили в Чорному морі, щоб відтіснити їх. І в обох питаннях ми досягли успіху. Новий quot;коридорˮ відповідав пропускній здатності попереднього, а потім перевищив її і тепер використовується не лише для зерна, а й для металів та машинобудівної продукції. Але для його функціонування потрібні певні зусилля, зокрема страхування воєнних ризиків.

Страхування від воєнних ризиків також потребують, наприклад, відбудова енергетичної інфраструктури та інших критично важливих об’єктів. Отже, перша потреба – це підтримання виробництва, відбудови критично важливих об’єктів і військових потреб.

Друга мета – побудувати перспективну модель страхування воєнних ризиків. Для нас ця модель повинна бути стійкою. Єдине, чого ми не можемо змінити, – це нашу географію, на жаль, росія завжди буде нашим сусідом. Тому страхування воєнних ризиків потрібне як під час війни, так і після її завершення.

Воно включає обов’язкове страхування, а також державну підтримку та підтримку наших міжнародних партнерів. Для цього потрібна міцна інституційна основа. За підтримки Світового Банку НБУ разом з урядом працює над розробленням законодавства, яке забезпечить цю міцну основу. Рада з фінансової стабільності, до якої входять очільники НБУ, міністерств фінансів та економіки, а також регулятора фондового ринку, погодила трирівневу модель.

Перший рівень передбачає запровадження обов’язкового страхування. Другий рівень включає створення інституції, яка б поєднувала державне та приватне партнерство. І нам знадобиться перестрахування ризиків на глобальному ринку. Ми представимо закон у парламенті в межах наших спільних з урядом зусиль. Ми сподіваємося, що народні депутати його підтримають, тому що це дуже важливе питання. Слід також зазначити, що Україна потребує інвестицій, а це допоможе залучити капітал.

Я хотів би подякувати нашим міжнародним партнерам за підтримку, яка є для нас життєво важливою. Новий quot;коридорˮ з моменту його відкриття дав нам змогу експортувати 50 млн тон вантажів – не лише продукцію АПК (35 млн тон), а й металургії та машинобудування. Цей новий quot;коридорˮ набув ще більшого значення під час блокування автошляхів деякими нашими європейськими партнерами.

Автор:  Андрій Пишний
Джерело:  НБУ
URL інтерв'ю:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/intervyu-andriya-pishnogo-dlya-central-banking-pro-robotu-tsentralnogo-banku-v-umovah-viyni

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес