На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Голова НБУ очікує повноцінного приведення страховиками своєї діяльності до нових вимог до кінця 2024 р.

Версия для печати Версия для печати
16.10.2024 

Страховики до кінця 2024 року повноцінно приведуть свою діяльність до вимог нового законодавства, насамперед у питаннях платоспроможності, розкриття інформації та належного функціонування системи управління, очікує голова Національного банку України Андрій Пишний.

"Ми позитивно оцінюємо роботу страхового ринку, який виконує свої зобов’язання перед споживачами, попри військовий стан і всі пов’язані з цим складнощі. По завершенню трансформації страховий ринок може бути дуже цікавим для залучення приватного капіталу", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми чітко бачимо таку перспективу, можливо навіть вже наступного року", – додав Пишний.

Він нагадав, що до 1 липня 2024 року страхові компанії повинні були виконати вимоги щодо фінансового стану, більшість їх виконала, і на сьогодні вони є прозорими і платоспроможними, а частина страховиків, яка ще не привела свою діяльність у відповідність, йде цим шляхом.

"Низка компаній зараз виконує узгоджені з Національним банком плани відновлення діяльності та фінансування, а деякі вирішили вийти з ринку. Це, знову ж таки, про зрілість ринку та усвідомлення того, що бізнес-модель і здатність конкурувати ефективно в цьому сегменті потребують або більших інвестицій, або відповідальних рішень", – зауважив голова Нацбанку.

Ефективність тих суб'єктів ринку, які зробили ставку на прозорість, конкурентність, побудову ринкової моделі, зростає, вважає він.

Загалом, коментуючи суттєве скорочення кількості учасників небанківського фінансового ринку за останні два роки, Пишний зазначив, що активи фінансових компаній і страхового ринку зросли, хоча і зменшилися активи ломбардів і кредитних спілок.

За його словами, небанківський фінринок проходить зараз той етап оздоровлення, який пройшов свого часу банківський сектор: розкриття структури власності, застосування нових вимог щодо капіталу, звітності, фінансового моніторингу, формування системи внутрішнього контролю, побудови обліково-реєстраційних систем, системи корпоративного управління.

"Цей еволюційний процес має зробити ринок більш стійким, привабливим, прозорим, зрозумілим, безпечним. Він не повинен бути інфраструктурою для обслуговування тіньового обігу та системи оптимізації оподаткування", – наголосив голова НБУ.

Він додав, що для регулятора важливими є питання, пов'язані зі структурою власності, тому що ведеться системна робота над реалізацією бачення концепції нульової терпимості до присутності російського впливу у фінансовому секторі, і це – логічне продовження секторальних санкцій до російського фінансового сектору.

"Ми поставили за мету розкрити структури власності, викорінити явище номінальної власності, дослідити джерела, за рахунок яких учасники створили компанію та підтримують її капітал. З урахуванням початкових обсягів ринку – близько 2 тисяч учасників – це непрості виклики, але ми не маємо іншого варіанту окультурення цього "дикого поля" до міжнародних стандартів", – зазначив Пишний.

Як повідомлялося, Національний банк України став регулятором небанківських фінансових установ із 1 липня 2020 року. До нього перейшли функції ліквідованої Нацкомфінпослуг. Після цього на ринку залишилися два регулятори – Нацбанк і Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

За останні два роки кількість учасників цього ринку скоротилася з 1614 до 946, зокрема фінансових і лізингових компаній – із 968 до 525, страхових – зі 127 до 75, ломбардів – зі 192 до 114, кредитних спілок – зі 185 до 111, внутрішніх платіжних систем – із 38 до 15. Зросла лише кількість колекторських компаній – з 67 до 75.

Джерело:  Інтерфакс-Україна
URL інтерв'ю:  https://interfax.com.ua/news/economic/1020848.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес