На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Павло Нельга: ?До вересня кількість страхових компаній зменшиться на третину?

Версия для печати Версия для печати
10.04.2009 

Голова правління страхової компанії “Українська страхова група” про динаміку ринку страхових послуг країни

Економічна криза за принципом доміно позначилася (після банківського сектору) і на інших сегментах фінансового ринку. Зокрема, наразі поглиблюється криза на ринку страхових послуг. Незабаром низка учасників цього ринку оголосять про свій вихід із нього. І в кращому випадку страхові портфелі перепродадуть потужнішим гравцям. А в гіршому — клієнти таких страхових компаній (СК) втратять свої гроші за вже сплаченими полісами. Про тенденції ринку «Хрещатику» розповів голова правління СК «Українська страхова група» Павло Нельга.

— Як криза впливає на страховий ринок?

— Хочу відзначити, що страховики справді відчувають наслідки кризи. Обсяги страхування на ринку зменшилися приблизно на 15—20 відсотків в залежності від того сегменту ринку, який займала кожна окрема страхова компанія.

— Яким, на вашу думку, буде ринок після кризи?

— Запитання є дуже цікавим. Варто відзначити, що нині на ринку страхування України є приблизно 400 страхових компаній, які працюють у сегменті ризикового страхування. Ця цифра є завеликою для України, бо в провідних західних країнах на ринку працюють не більше 20 страхових компаній. Вважаю, що вже до кінця 2009 року відчуватиметься поетапне зменшення кількості страховиків на ринку, яке відбуватиметься в кілька етапів.

— Яких саме?

— До вересня цього року кількість страхових компаній зменшиться на третину. До кінця 2010 року на ринку залишиться не більше 100 страхових компаній, а ще протягом 2—3 років їхня кількість становитиме тридцять чи, можливо, сорок.

— Чи буде тоді ринок монополізованим?

— Думаю, про монополізацію говорити ще зарано. З самого початку найбільшу частину на ньому займала страхова компанія «Оранта». Наразі її частина на ринку зменшується, але казати про те, що якась інша компанія займе монопольне становище “Оранти”, не варто.

— Які страхові компанії підуть із ринку в першу чергу?

— На жаль, першими з ринку підуть компанії, які недокапіталізовані українськими власниками. Для них брак фінансових ресурсів стане критичним.

— Як криза ліквідності банків впливає на страхові компанії?

— Якщо казати про лідерів страхового ринку, то вони не дуже сильно страждають від цього, адже є забезпеченими фінансовими ресурсами, які диверсифіковані в часі та в різні фінансові установи. Це дає змогу компаніям ефективно управляти цими ресурсами і забезпечує їхню стабільність. З іншого боку, для кептивних компаній настали не дуже хороші часи, тому вони мають серйозні проблеми під час регулювання страхових випадків, які сталися з їхніми клієнтами.

— Нині багато говорять про те, що на ринку з’явиться нова послуга — страхування від безробіття, втрати робочого місця. Наскільки ця послуга є реальною?

— Особисто я вважаю, що ця послуга не може стати реальною страховою послугою, яка може користуватися попитом у страхувальників. В умовах, коли ризик становить практично сто відсотків, клієнт буде стільки ж і сплачувати за нього компанії. Втрачається сенс самого страхування.

Автор:  Ірина Демко
Источник:  «Хрещатик»
URL интервью:  http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/3493/art/1239299545.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес