На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Пряме врегулювання страхових випадків робить наш ринок більш цивілізованим

Версия для печати Версия для печати
06.04.2021 

Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ спеціально для Бізнес

Страховики повинні займати активну позицію у процесі технологічної трансформації моторного страхування, що триває зараз. Сприяти зростанню освіченості споживачів та стимулювати їх користуватись сучасними діджитальними сервісами.

Декілька років тому ми чули багато сумнівів, щодо того, чи оцінять автовласники, страхувальники наші інновації, наприклад, електронний поліс, чи на часі такі рішення. Всі ці побоювання виявились безпідставними: за трохи більше, ніж три роки з моменту як запрацював електронний поліс, в онлайні укладається вже майже 40% всіх договорів ОСЦПВ.

Так само своїх прихильників здобула і система прямого врегулювання збитків. Це особливий спосіб врегулювання страхових випадків в рамках загальної системи ОСЦПВ, коли постраждалий може отримати виплату саме у того страховика, з яким він уклав договір. Принцип "де придбав поліс, там і отримуєш виплату" максимально спрощує та психологічно полегшує процес взаємодії із страховою компанією. При цьому за постраждалим зберігається право звернутись за виплатою до страхової компанії винуватця ДТП, як це передбачено законом.

Для того, щоб скористатися прямим врегулюванням, автовласникові не потрібно укладати додаткові договори з власною страховою компанією: механізм діє в рамках договору ОСЦПВ. Пряме врегулювання робить наш ринок більш цивілізованим: компанії, що входять до системи, мають стимул відповідально ставитись до потреб клієнтів і конкурують між собою не стільки ціною, скільки якістю врегулювання і сервісом. Зараз учасники угоди про пряме врегулювання представляють третину ринку "автоцивілки". Частка 15-ти діючих учасників в кількості укладених в 2020 році договорів ОСЦПВ склала 27%, а в кількості врегульованих збитків – 35%. Найбільш важливе для постраждалих в ДТП те, що термін врегулювання у таких страховиків істотно коротший, ніж в середньому по ринку, а для збитків, врегульованих безпосередньо в рамках прямого врегулювання – майже в два рази менший (за даними 4 кв. 2020 р. – 79 та 40 днів відповідно).

Ще раніше ми бачили аналогічну ситуацію з європротоколом, який дає змогу оформити ДТП без участі поліції. Скажімо, в 2014 році лише 9% виплат постраждалим були зроблені за європротоколом, тоді як в минулому – 35%. Також 2020 рік позначився чи майже триразовим зростанням кількості оформлених онлайн електронних європротоколів.

Така динаміка нових сервісів спричинена тим, що МТСБУ та страховики ОСЦПВ весь час активно роз’яснювали специфіку користування ними та їх переваги. Не варто чекати, доки споживач "дозріє", він майже завжди трохи консервативний. Треба створювати інноваційне середовище та заохочувати учасників дорожнього руху залучатись до нього.

Те, що зараз здається фантастикою в автострахуванні, за п’ять-десять років стане зручною та звичною повсякденною реальністю. Все робитиметься "в декілька натискань на клавішу комп’ютера чи екран гаджету", від укладання договору до отримання страхового відшкодування. До речі, запровадження он-лайн врегулювання – наше пріоритетне завдання на найближчий час, ми вже працюємо над архітектурою проекту.

Автоматизованими та діджіталізованими повинні стати не окремі рішення, а повністю система безпеки дорожнього руху та моторного страхування. Нам потрібно втілити в реальність свіжий погляд на те, як може працювати страховий захист в цифровому світі. Страховики та МТСБУ беруть на себе відповідальність бути ініціаторами та реалізаторами таких змін.

Источник:  МТСБУ
URL интервью:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/163984/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес