На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Асоціація "Страховий бізнес" взяла участь у щорічній конференції, яку проводить Шведська страхова асоціація — Insurance Sweden

Версия для печати Версия для печати
10.05.2023 

Цьогорічна конференція була присвячена ролі страхування в часи криз та війни, така тема була обрана як відлуння повномасштабного вторгнення росії до України.

Вячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", виступив із доповіддю щодо того, як українські страхові компанії справляються з викликами ведення бізнесу під час війни.

Він окреслив ключові проблеми, з я ким стикнулись страхові компанії під час війни, включаючи пошкодження, захоплення та руйнування офісів, надскладні умови роботи працівників, яка часто велась із бомбосховищ або укриттів, проблеми із електропостачанням, зв’язком та інтернетом, особливо відчутні в перші місяці війни та восени 2022-взимку 2023 р. під час масованих ракетних обстрілів України. Також компанії зазнали значного негативного впливу через те, що деякі співробітники компаній були поранені при ракетних та артилерійських обстрілах, опинились на окупованих територіях, були призвані до Сил оборони або пішли до територіальної оборони, деякі – зникли без вісті або знаходяться більше року на тимчасово окупованих територіях.

Вячеслав Черняховський зауважив, що для підтримання роботи галузі в нагоді стали загальна стресостійкість українців, навички віддаленої роботи та загальний високий рівень діджиталізації в галузі.

Попри всі виклики, більшість страхових компаній змогли адаптуватись та продовжують свою діяльність, сумлінно виконуючи зобов’язання перед клієнтами. В якості прикладу Вячеслав Черняховський навів дані, що починаючи із 4 кв. минулого року, терміни врегулювання страхових подій за ОСЦПВ, що із зрозумілих причин зросли напочатку війни, повернулись до довоєнних показників.

Він зауважив, що роль страхування у повоєнному відновленні України буде однією із найважливіших, оскільки прихід інвесторів та інвестицій можливий лише за умови наявності страхового захисту, в тому числі від воєнних та пов’язаних із ними ризиків. Крім того, за час війни рівень життя людей впав, і тому можливість застрахувати себе від значних фінансових втрат буде важливою для громадян та підприємців країни. За оцінками експертів Асоціації навіть після завершення війни в цьому році страховий ринок повернеться на рівень 2021 року лише за 4-5 років, за умови наявності загальнодержавних програм економічного розвитку та потужної міжнародної допомоги з відновлення.

"Наша Асоціація робить все, щоб дати можливість національному страховому ринку розвиватись попри всі складнощі. Основні напрямки – зусилля, націлені на системне пом’якшення регуляторних вимог до страховиків на воєнний та перший повоєнний час, запровадження нових видів страхування, перегляд оподаткування страховиків, кроки із підвищення довіри до страхування в Україні".

Відповідаючи на питання учасників заходу, чим європейські країни та Швеція зокрема можуть підтримати українську страхову галузь, Вячеслав Черняховський зауважив:

"Перш за все, нам потрібні ємності для перестрахування як за основними видами страхування, так і для перестрахування воєнних ризиків (прямих та вторинних), і це питання потрібно розпочати вирішувати вже зараз, не очікуючи завершення війни.

Також зацікавлені в методологічній співпраці, включаючи аналіз конкретних кейсів того, як застосовуються в європейській практиці принципи пропорційності щодо платоспроможності, регуляції та нагляду за страховими компаніями, а також приклади підтримки національного бізнесу, включаючи регіональний рівень. Швеція як раз є країною, в якій працює багато невеликих, регіональних страхових компаній, тому нам особливо цікавий такий досвід".

Також він повідомив, що Асоціація "Страховий бізнес" розробила концепцію створення спеціального фонду підтримки українських страхових компаній за допомогою інструментів фінансування із поверненням коштів. Фонд міг би забезпечити додаткові фінансові ресурси для страхових компаній України, що дозволить активізувати та відновити свою діяльність.

На даний час презентована концепція та механізм роботи такого фонду, і Асоціація знаходиться у пошуках джерел фінансування для нього.

Матеріали презеньації: Ukraine handling the challenges of an ongoing war (IBA)

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес